ırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünden, Zehirlenme uyarısı

ırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünden, Zehirlenme uyarısı


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, Türkiyede bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını bildirdi.
     Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini belirterek, karbonmonoksidin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu kaydetti.
     Vücuda solunum yolu ile giren gazın doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediğini zehirlenme ve ölüme neden olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Havagazı, kömür ve benzeri ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık Ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekmekte ve Sağlık Bakanlığına bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgi alınabilmektedir.
     En önemli kurallar ise kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.
     İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, lodoslu ve fırtınalı havalarda vatandaşların sobalarını yatmadan önce mutlaka söndürmesi gerektiğini belirtti.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber ırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünden, Zehirlenme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER