İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği -Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi


ANKARA (A.A) - İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
     Buna göre, yönetmelikte iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımıyla ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken asgari şartlar belirlenecek.
     İşveren, iş yerinde kullanılacak iş ekipmanının, yapılacak işe uygun olması ve bu ekipmanın çalışanlara sağlık ve güvenlik yönünden zarar vermemesi için iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırarak gerekli önlemleri alacak.
     İş ekipmanının güvenliğinin, kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde, yetkili kişiler tarafından periyodik kontrolü yapılacak. Ayrıca doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenecek.
     Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler, bilgilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına elektronik ortamda kayıt yaptıracak maddesi, 25 Nisan 2014de yürürlüğe girecek.
     İş ekipmanı, işletme dışında kullanıldığında, yapılan son kontrolle ilgili belge de ekipmanla bulundurulacak.
    
     -İşveren, çalışanlara eğitim sağlayacak-
    
     Çalışanlara, kullandıkları iş ekipmanı ve kullanımına ilişkin yeterli bilgi ve uygun olması halinde yazılı talimat verilecek.
     Talimatlar, iş ekipmanının kullanım koşulları, iş ekipmanında öngörülen anormal durumlar ve bulunması halinde iş ekipmanının önceki kullanım deneyiminden elde edilen sonuçlar şeklinde hazırlanacak.
     İşveren, iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara, ekipmanların kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve kaçınma yollarına ilişkin eğitim almalarını sağlayacak.
     Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler, bilgilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına elektronik ortamda kayıt yaptıracak ve bakanlık tarafından kayıt numarası verilecek.
     Bakanlıkça yapılan araştırma sonucu beyan edilen bilgilerin, doğru olmadığı tespit edilenlerin kaydı silinecek, kaydı silinenler bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek ve kaydı silinenlerin silinme tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yaptığı başvurular, 3 yılın tamamlanmasına kadar askıya alınacak.
     Bazı basınçlı kap ve tesisatın periyodik kontrol süreleri ise şu şekilde:
     Buhar kazanları ve Kalorifer kazanları standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl, taşınabilir gaz tüpleri standartlarda süre belirtilmemişse 3 yıl, kullanımdaki LPG tüpleri standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl, insan ve yük taşıyan asansörler standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl, yürüyen merdiven ve yürüyen bant standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl, yangın söndürme cihazı TS ISO 11602-2 standardında belirtilen sürelerde, havalandırma ve klima tesisatı ise 1 yıl.
    
     Muhabir: İlkay Güder
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER