İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası -TMMO Kayseri Şube Başkanı Özkan: -"SGK verilerine göre Türkiyede günde yaklaşık 200 iş kazası olmakta, bu kazalar sonucu 4 kişi hayatını kaybetmekte 6 kişi iş göremez hale gelmektedir"


KAYSERİ (A.A) - Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMO) Kayseri Şubesi tarafından İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası dolayısıyla "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" paneli gerçekleştirildi.
     Bir otelde düzenlenen panelde konuşan TMMO Kayseri Şube Balkanı Mustafa Özkan, sağlık ve güvenliğin, sosyal gelişmenin en temel ögelerinden birisi olduğunu söyledi.
     Hiçbir şeyin insan hayatından daha değerli olmadığını vurgulayan Özkan, "Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı, en temek insan haklarından biridir. Çalışma yaşamında yer alan çalışanların sağlıklarının korunması, güvenliklerinin sağlanması için yapılan çalışmalara işçi sağlığı, iş güvenliği diyoruz. Ancak bu gün dünyada ve ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığını görüyoruz" şeklinde konuştu.
     İş yerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamanın iş verenin öncelikli ödev ve sorumluluğu olduğunu ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
     "Çalışanlar alınan her türlü tedbir ve talimata uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulamasını denetlemek ise elbette devletin görevidir. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür. SGK verilerine göre, Türkiyede günde yaklaşık 200 iş kazası olmakta, bu kazalar sonucu 4 kişi hayatını kaybetmekte, 6 kişi ise iş göremez hale gelmektedir. 2012 yılı öncesi verilerine göre ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda, ölümlü iş kazalarında ise Avrupada birinci, dünyada üçüncü sırada yer almakta. İş kazalarının önemli bir bölümünün kayda alınmadığı gerçekliği bir yana meslek hastalıkları hemen hemen hiç kayda alınmamakta."
     Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98inin, meslek hastalıklarının ise tamamının önlenebilir olduğunu belirten Özkan, buna rağmen gerekli önlemler alınmadığı için her yıl birçok ülke nüfusuna denk insanın iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER