İsrailin Türkiyeden özür dilemesinin iş dünyasındaki

İsrailin Türkiyeden özür dilemesinin iş dünyasındaki yankıları -UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: Bu özür, Türkiyenin var olan pozitif algısını yukarılara taşıyan bir hamle oldu. Haklı davamızda Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz çok


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İsrailin Türkiyeden özür dilemesinin, ülkenin pozitif algısını yukarılara taşıyan bir hamle olduğunu belirterek, Haklı davamızda Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz çok kararlı bir şekilde dik durdu. Bu duruş bizim bölgemizdeki algımızı da çok etkiledi. Ben bunun dış ticarette olumlu yansımalarını yakın zamanda göreceğimize inanıyorum dedi.
     Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır Türkiyenin istikrarlı bir şekilde ihracatını artırdığını hatırlattı. Mavi Marmara saldırısı sonrası İsraille yaşanan sürecin iki ülke arasındaki ilişkilere darbe vurduğunu bildiren Burkay, Sadece bu ülke değil, Avrupa ve ABDde Musevilerden oluşan ciddi bir ticari kesim var ve bunlarla bizim çok ciddi ticari ilişkilerimiz var. Biz bu süreci çok iyi yönettik. Siyasi gelişimi ticarete yansıtmamaya çalıştık diye konuştu.
     Özrün ardından İsraille olan dış ticarette bir etkilenme olacağını dile getiren Burkay, şöyle devam etti:
     Türkiyenin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki algısını da çok ciddi anlamda değiştirecek. Arap Baharı ile Orta Doğudaki pazarlarda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Burada gelen taleplerde çok ciddi azalma var. Bunlar bizim ticaretimizi olumsuz etkiledi. Bu özür Türkiyenin var olan pozitif algısını yukarılara taşıyan bir hamle oldu. Türkiyenin o bölgedeki gücünün hissedilmesinde çok ciddi bir katkısı oldu. Türkiyenin rol model olarak kabul edildiği bu ülkelerde her adımımız önemle takip ediliyor. Bu da bu bölgelerde olumlu karşılanan bir olay olmuştur.
    
     -Türkiyeye yapılan pozitif ayrımcılık artacak-
    
     Burkay, söz konusu ülkelerle Türkiyenin ticari ve kültürel bağlarının çok güçlü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Buralarda Türkiyeye yapılan pozitif ayrımcılık artacak. Türk malları tercih ediliyordu, bu tercih daha da artacak. Made In Turkey etiketi yüzde 10-15 katma değer sağlıyor bize. Daha önce bu İtalya mallarında olurdu. Sırf İtalyan malı diye onlarınki yüzde 20 oranında daha fazla fiyata satılırdı. Biz de bunu kıskanırdık. Şimdi Türkiye bu konuma geldi. Mallarımıza Made In Turkey yazdığımız zaman, ürününe göre yüzde 20ye yakın katma değer alıyoruz. Bu tip adımlar, Türkiyenin imajını, katma değerini, bilinirliğini arttıran önemli gelişmeler. Haklı davamızda Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz çok kararlı bir şekilde dik durdu. Bu duruş bizim bölgemizdeki algımızı da çok etkiledi. Ben bunun dış ticarette olumlu yansımalarını yakın zamanda göreceğimize inanıyorum.
    
     -Refahın olmazsa olmazı barıştır-
    
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de global dünyanın değerlerinin ve dengelerinin değişime uğradığını söyledi. Kendi bölgesinde güçlü ve saygın bir ülke olan Türkiyenin de bu değişime kararlı adımlarla ayak uydurduğunu ifade eden Parseker, Atılan kararlı adımların sonuçları, topluma ve iş dünyasına olumlu yansımaktadır dedi.
     Bu sürecin başta enerji konusundaki uluslararası sorunların çözümünü ve beraberinde de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin normalleşmesini getirmesini beklediklerini bildiren Parseker, Sanayi başkenti Bursa açısından bakıldığında, 11 milyar dolarlık toplam ihracatta İsraile 2012de 137 Bursalı şirketin yaptığı, 137 milyon dolarlık ihracat ve kentimizde halihazırda yatırım yapan 3 İsrail firmasının olması, ülkeler arası diplomatik sorunların ekonomiyi nasıl etkilediğini göstermesi açısından çok çarpıcı. Bu da hepimize gösterdi ki refahın olmazsa olmazı barıştır ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber İsrailin Türkiyeden özür dilemesinin iş dünyasındaki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER