İstanbulda meralar ıslah ediliyor

İstanbulda meralar ıslah ediliyor -Valiliğin desteğiyle Çatalcada mera vasfını kaybetmiş bin 104 dekarlık alan, ıslah çalışması yapılarak çiftçilerin hizmetine açıldı


İSTANBUL (A.A) - İstanbul Valiliğinin desteğiyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Çatalcada Elbasan köyünde mera vasfını kaybetmiş bin 104 dekar alanda ıslah çalışması yapılarak çiftçilerin hizmetine açıldı.
     İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ıslah çalışması yapılan alanların hizmete açılması nedeniyle Elbasan Köyü İlköğretim Okulunda tören düzenlendi.
     Açılışta konuşan İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral, Bakanlığın son 10 yılda tarımsal ve bitkisel üretime verdiği destek sonucunda verimliliğin üç kat arttığını belirtti.
     Piral, üç yıllık çalışmanın sonucunda 726 dönümlük mera alanını ıslah ederek Elbasan köyündeki çiftçilerin hizmetine sunduklarını aktararak, İstanbuldaki toplam mera alanlarının 7 bin 500 hektar olmasına rağmen 80 bin büyükbaş, 85 bin de küçükbaş hayvanın bulunduğunu kaydetti.
     Bu orana bakıldığında meraların ıslah edilmesinin önemli olduğuna işaret eden Piral, "Kaba yemin temin edildiği en önemli yerler meralardır. Kaba yem üretimi arttırılırsa doğal olarak hayvansal verimlilik de artacaktır. Bugün hizmete açmış olduğumuz bu meradan 17 bin 500 ton ot temin edilecek. Aynı yerden daha önce dekar başına 100-150 kilo ot temin edilirken, bu ıslah çalışmasından sonra dekar başına 300-350 kilo ot temin edilecek" ifadelerini kullandı.
     Elbasan köyünde mera ıslah projesinde, 2 bin kilogram mera karışımı tohum, 20 bin kilogram kompoze gübre, 20 bin kilogram amonyum nitrat gübresi ve 3 bin litre akaryakıt kullanıldığı bildirildi.
     Proje kapsamında, çalı, diken ve yabancı ot temizliği, bin 200 metre drenaj kanalı temizliği, 4 bin 850 metre kafesli tel çit ihatası, 1 gölgelik, 1 sıvat (çeşme) ve 2 mera kapısı yapılarak çiftçilerin kullanımına hazır hale getirildiği belirtildi. Projenin 190 bin lira olan maliyetinin 80 bin lirasının Bakanlık, 110 bin lirasının da İl Özel İdaresinin karşıladığı kaydedildi
    
     Muhabir: Metin Tokgöz
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber İstanbulda meralar ıslah ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER