İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü

İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü -Mehmet Akif Ersoyun torunu Argon: -Dedem, İstiklal Marşı TBMMde okunurken bile başını önüne eğip dışarı kaçmak isteyen, şiirlerinin övülmesini istemeyen bir şairdi (Fotoğr


ÇORUM (A.A) - Mehmet Akif Ersoyun torunu Selma Argon, Dedem, İstiklal Marşı TBMMde okunurken bile başını önüne eğip dışarı kaçmak isteyen, şiirlerinin övülmesini istemeyen bir şairdi dedi.
     İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoyu Anma Günü etkinlikleri dolayısıyla Çorum Belediyesince Çorum Devlet Tiyatrosu salonunda düzenlenen Dedem Mehmet Akif konferansına katılan Argon, yaptığı konuşmada, şairlerin toplumun tümünü kucaklayan, yaşadıkları topluma hayat veren insanlar olduğunu söyledi.
     Mehmet Akifin hem şair hem de topluma yardımı kendisine vazife bilen bir fikir adamı olduğunu dile getiren Argon, şöyle devam etti:
     Çok yönlü bir insandı. Ulusal birliğe gönül vermiş, milli mücadeleyi kanında hissetmiş, manevi bir insan olmuştur. Ahlak timsali bir insandı. Onun fikirlerini birçok insan paylaşmayabilir ama hiçbir dönemde onun ahlakına, dürüstlüğüne ve sözündeki doğruluğuna hiç kimsenin itirazı olmamış. Şahsi menfaat için inandığı yoldan dönmemiş, ne para için ne hatır için ne de mevki için. İnandığı yoldan gitmiş sonuna kadar. Belki de çektiği şimşekler, bu dosdoğru oluşundandır.
     Mehmet Akifin bir destan şairi olduğunu vurgulayan Argon, özellikle genç neslin, vatan şairinin eseri Safahatı iyi okuması gerektiğini belirtti.
     Selma Argon, dedesini gençlere iyi anlatmak için Mehmet Akif Düşünce Derneğini (Akif-Der) kurduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Kendisini hiçbir zaman şair olarak görmemiş. Törenlerden, şatafattan ve övülmekten hoşlanmayan bir insandı. Dedem, İstiklal Marşı TBMMde okunurken bile başını önüne eğip dışarı kaçmak isteyen, şiirlerinin övülmesini istemeyen bir şairdi. Cenazesini duyunca önce gençler koşmuş. Onun da istediği oydu, gençlerin sırtında gitmekti. Çok sevdiği bayrağı ve İstiklal Marşı ile gömülmüş. Çok sevdiği efendilerin efendisi Hazreti Peygamberine kavuşmuş, onun yaşında öldüğü için mutlu olmuş bir insan.
    
     Muhabir: Gazi Nogay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber İstiklal Marşının kabulünün 92. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER