İzmire yapılacak içme suyu arıtma tesisi

İzmire yapılacak içme suyu arıtma tesisi -Orman ve Su İşleri Bakanlığı: Arıtma tesisinin gecikmesinden Bakanlığımızın ve DSİnin herhangi bir mesuliyeti bulunmamaktadır. Maalesef şu ana kadar belediye üzerine düşeni yapmamıştır


İZMİR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İzmire yapılacak içme suyu arıtma tesisinin gecikmesinden Bakanlığın ve DSİnin herhangi bir mesuliyeti bulunmadığını, şu ana kadar belediyenin üzerine düşeni yapmadığını bildirdi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun içme suyu arıtma tesisi ve Gediz Nehri hakkında gerçekleri yansıtmayan ifadelerinin yer aldığı belirtildi.
     Bakanlığın İzmirin ihtiyaçları doğrultusunda her türlü yatırımı süratle hayata geçirdiği ifade edilen açıklamada, bu çerçevede Gördes Barajının normalde 2012 yılında tamamlanmasının planlandığı, İzmirin 2007 yılında yaşadığı içme suyu problemi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin kuyularındaki sularda arsenik miktarının yüksek çıkması üzerine DSİ Genel Müdürlüğünün yıldırım harekatı başlatarak, barajı planlanandan önce tamamladığı kaydedildi.
     Barajın açılışının 17 Ocak 2009 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla gerçekleşen törende yapıldığı anımsatılan açıklamada şöyle denildi:
     Gördes Barajından İzmire su getirecek olan isale hattının ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gerekiyordu ancak belediyenin işi geciktirmesinden dolayı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 40 kilometre uzunluğunda ve 2 metre çapındaki dev isale hattının yapımı için bakanlığımıza talimat vermiştir. Bunun üzerine 22 Mayıs 2009 tarihinde temeli atılan İzmir İçmesuyu 1. Kısım İsale Hattının bitiş tarihi öne çekilerek tamamlanmış ve 10.10.2010da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın teşrifleriyle Aydının Çine ilçesinde düzenlenen toplu açılış merasimiyle devreye alınmıştır. İsale hattıyla Gördes Barajından İzmire başlangıçta yılda 59.5 milyon metreküp içme suyu, bir başka ifadeyle 800 bin kişiye ilave su temin edilmiştir. Böylece şehre verilen su miktarında yüzde 30 nispetinde artış sağlanmıştır.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlunun Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunu ziyaret ettiği vurgulanan açıklamada, Ziyarette Prof. Dr. Veysel Eroğlu arıtma tesisini de bakanlık olarak biz yapalım teklifinde bulunmuş, Kocaoğlu arıtma tesisini kendilerinin yapacağını ifade etmiştir. Dolayısıyla arıtma tesisinin gecikmesinden Bakanlığımızın ve DSİnin herhangi bir mesuliyeti bulunmamaktadır. Maalesef şu ana kadar belediye üzerine düşeni yapmamıştır ifadeleri kullanıldı.
     Açıklamada, İzmir İçmesuyu İsale Hattı 2. Kısım İnşaatının temelinin 21 Ocak 2012de atıldığı, projenin şu ana kadar yüzde 70inin tamamlandığı, 6 Haziranda tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.
     Bakan Eroğlunun, bakanlığın mesuliyeti olmadığı halde İzmirlilerin mağdur olmaması için birçok kez arıtma tesisini biz yapalım teklifini yinelediği, Aziz Kocaoğlunun tesisi kendilerinin yapması hususunda ısrarcı olduğu belirtilen açıklamada, Hal böyleyken Sayın Kocaoğlunun yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali mesuliyeti kurumuza atması anlaşılır değildir. Sayın başkanın bu ifadeleri tamamen politik ve art niyetlidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak nasıl ki İzmirde sulama, taşkın koruma, ormancılık ve ağaçlandırmada 70 yılda yapılamayanı 10 yılda yaptıysak, arıtma tesisini belediye Bakanlığımıza devrederse onu da süratle tamamlarız. İzmirli hemşehrilerimiz müsterih olsun ifadelerine yer verildi.
     Gediz Nehri ile alakalı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilen Gediz Havzası Koruma Eylem Planının hayata geçirildiği, plan çerçevesindeki çalışmalara devam edildiği vurgulanan açıklamada, devlet kurumlarına düşen eylemlerde önemli gelişmelerin gerçekleştiği, yerleşim yerlerinin atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerini kurmakla yükümlü olan belediyelerden de aynı hassasiyetin beklendiği ifade edildi.
    
     Muhabir: Halil Şahin
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber İzmire yapılacak içme suyu arıtma tesisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER