İZTO Meclis Toplantısı

İZTO Meclis Toplantısı -Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: Ya Sayın Babacana alkış tutacağız, ya da bu ülke bir bedel ödeyecek -VOBun taşınması bu kentin psikolojisini bozuyor


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya ekonomilerinin gaza bastığını, Türkiyede ise tersine bir hareketle frene basıldığını belirterek, Ya Sayın Babacana alkış tutacağız ya da bu ülke bir bedel ödeyecek dedi.
     İZTO aylık meclis toplantısında konuşan Demirtaş, dünya ekonomisindeki konjonktüre paralel olarak Türkiye ekonomisinde de yavaşlama sinyallerinin görüldüğünü, soğutma yönündeki önlemlerin iç talebi daralttığını, büyümeyi yavaşlattığını ifade etti.
     Bu dönemde cari açığın küçülmesinin sevindirici olduğunu ancak cari açık sorunun sadece tüketimi kısarak çözmenin mümkün olmadığını dile getiren Demirtaş, ithalatı frenlemenin bütçe açığını büyüttüğünü, bunun da yeni zamların açıklanmasına neden olduğunu kaydetti.
     Demirtaş, dünyanın önde gelen ekonomilerinde gaza basma yönünde kararlar alındığını belirterek Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın yol sisli ve virajlı, gaza basmayız sözlerine dikkati çekti.
     Demirtaş, Dünya, piyasalara gaz veriyor, bizde ise tam tersi bir durum var, Merkez Bankamız frene basıyor. Biz de ya Sayın Babacana alkış tutacağız ya da bu ülke bedel ödeyecek diye konuştu.
     VOBun taşınmasıyla ilgili tartışmalara dikkati çeken Demirtaş, bu yöndeki girişimlerin kentin psikolojisini bozduğunu belirtti.
     Demirtaş, Artık borsalarda mekana dayalı bir şey yok, hepsi elektronik oldu. Bunu SPK yetkilileri de söylüyor. O zaman niye taşıyorsunuz- Bunu anlamak mümkün değil. VOBun taşınması bu kentin psikolojisini bozuyor, adeta İzmir olarak bir kompleks içine giriyoruz ifadesini kullandı.
     İzmirin EXPO 2020 adaylığı kapsamında yapılan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Demirtaş, görüşmelerin önemli bölümünün Pariste yapılmasına rağmen İzmir Paris arasında direkt uçuşun bulunmadığını söyledi. Demirtaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırıma bu konuda çağrıda bulunduğunu kaydetti.
    
     -Kemeraltının turizmden aldığı pay-
    
     Meclis toplantısı öncesi düzenlenen meslek komitesi ortak toplantısında ise kruvaziyer turizmden Kemeraltı Çarşısının yeteri kadar pay alamaması tartışıldı.
     Toplantıda Manifatura Meslek Komite Başkanı Demir Ali Dönmezin Kemeraltı esnafının pek çok projeye rağmen hala sıkıntılar yaşadığını, kruvaziyerle gelen turistlerden pay alamadığını iddia etmesi üzerine Demirtaş, kruvaziyer turistlerin önemli bölümünün Kemeraltına gittiğini söyledi.
     Bu ay itibariyle 365 bin turistten 207 bininin Kemeraltına geldiğini dile getiren Demirtaş, Önemli olan biz ne kadar mal sattık- Ne alır oraya giden insanlar - Alacağı şey oradaki çaputlar mı, Çinden ithal edilmiş hediyelik eşyalar mı- Bize özgü anısı olan, İzmirden almıştım diyeceği bir şeyleri vermemiz lazım. Bir tane kilim, el halısı, antika, bakır işi satan bulamazsınız. Göz boncuğu yapan bir tane yer var mı Kemeraltında- Bir tane küçük fırın kursun, orada yapsın versin. Bunların hiçbirisi yok dedi.
     Demirtaş, İzmirin körfez üzerine kurulu olmasına rağmen, körfez turu olmayan nadir kentlerden olduğunu da belirterek kentte bir girişim eksikliği yaşandığını savundu.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Senem Yazıcı
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber İZTO Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER