Kaçakların Avrupa hayali, Meriç Nehrinde son

Kaçakların Avrupa hayali, Meriç Nehrinde son buluyor -Ülkelerindeki iç karışıklık ve ekonomik sıkıntılardan kurtularak daha iyi koşullarda yaşama hayaliyle yola çıkan kaçaklar, Yunanistana ulaşabilmek için hayatlarını riske atıyor -


EDİRNE (A.A) - Hakan Şahin - Salih Baran - Ülkelerindeki iç karışıklık ve ekonomik sıkıntılardan kurtularak daha iyi koşullarda yaşama hayaliyle yola çıkan kaçaklar, Yunanistana ulaşabilmek için hayatlarını riske atıyor.
     Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan ve Bulgaristana komşu Edirnede her yıl büyük umutlarla yola çıkan binlerce kaçak yakalanıyor. Türkiye ve Yunanistanın yasa dışı göçle mücadele önlemlerine rağmen, kimi Afrikadan, kimi Güney Asyadan çantalarındaki birkaç giyim eşyası, ceplerindeki birkaç dolarla yollara düşen binlerce kaçak, özgür yaşam umuduyla sınırları zorlamaya devam ediyor.
     Moritanyadan Dominik Cumhuriyetine, Sierra Leoneden Senegale kadar, 50ye yakın ülkenin vatandaşları, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçmeye çalışıyor.
     Bu yıl Yunanistana geçmeye çalışan kaçakların 32sinin Meriç Nehrinde boğulduğu, 13 bin 878sinin Türk güvenlik görevlilerince yakalandığı bildirildi.
     Yakalananlar arasında ülkelerindeki iç karışıklık ve ekonomik sıkıntılardan kaçanların yanında, çeşitli nedenlerle memleketlerini terk etmek zorunda kalan gelişmiş ülkelerin vatandaşları da dikkati çekiyor.
     Son 10 yıldaki istatistikler incelendiğinde kaçaklar arasında Filistin, Somali, Irak ve Myanmar uyrukluların çoğunluğu oluşturduğu görülüyor.
     Yakalanan kaçaklar İl Jandarma Komutanlığına teslim ediliyor, ifadelerinin ardından da Edirne Emniyet Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezinde işlemleri tamamlanıncaya kadar misafir ediliyor.
    
     -32 kaçak Meriçte boğuldu-
    
     Kara sınırından geçişte yakalanabileceklerini düşünen bazı kaçaklar ise daha riskli bir yolu, Meriç Nehrinden geçmeyi deniyor.
     Yunanistana en yakın kara sınırı Karaağaç Mahallesinde bulunan köprülerdeki kontroller ve Yunanistanın çektiği çitler nedeniyle, son 11 ayda Meriç Nehrinden geçmeye çalışan 32 kaçağın boğulduğu bildirildi.
     Kıyıya vuran cesetler uzun süre suda beklemeleri nedeniyle tanınamayacak hale geliyor. Binbir hayalle ülkelerinden ayrılan ve son nefeslerini Meriç Nehrinde veren kimsesiz kaçakların ebedi istirahatgahları da kimsesizler mezarlığı oluyor.
    
     -Suriyeli kaçakların sayısında 7 kat artış-
    
     Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak, Avrupada daha iyi bir yaşam hayaliyle yasa dışı yolları deneyen Suriyeli kaçakların sayısında geçen yıla göre 6 kat artış olduğu, geçen yıl 113, bu yıl 817 Suriyeli kaçağın yakalandığı belirtildi.
     Suriyede yaşadıkları baskıdan, zulümden kurtularak rahat bir nefes almak isteyen on binlerce Suriyeli, Türkiyeye sığınırken, bazıları da Avrupa hayaliyle Edirneden Yunanistana geçebilmek için yasa dışı yollara başvuruyor.
     Yetkililer, Suriyeli kaçakların yakalanınca uyruklarını gizlemeye çalıştığını bildirdi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kaçakların Avrupa hayali, Meriç Nehrinde son Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER