Kadavradan organ bağışına, komşular da müdahale

Kadavradan organ bağışına, komşular da müdahale ediyor -Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aydınlı: İspanyada beyin ölümü gerçekleştiği an siz devletin malısınız, yakınlarınız aksi dilekçe vermediği müddetçe sizin


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, İspanyada beyin ölümü gerçekleştiği an siz devletin malısınız, yakınlarınız aksi dilekçe vermediği müddetçe sizin organlarınız alınır. İranda da böyle. Ama Türkiyede değil sizin eşiniz, babanız, karar vermek için en son komşular geliyor dedi.
     Aydınlı, Yakutiye Araştırma Hastanesinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ Nakli Haftası olarak kutlandığını belirterek, haftanın önemine ilişkin halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
     İnsanların organ bağışına olan ilgisini artırmak, bir farkındalık oluşturmak için programlar düzenlediklerini vurgulayan Aydınlı, kadavradan nakilin yurt dışında çok daha kolay olduğunu, ancak Türkiyede kadavradan bağışın oldukça az olduğunu dile getirdi.
     Türkiyede kadavradan organ bağışına herkesin karıştığını dile getiren Aydınlı, şunları kaydetti:
     İspanyada sizin beyin ölümünüz gerçekleştiği an siz devletin malısınız, yakınlarınız aksi dilekçe vermediği müddetçe sizin organlarınız alınır. İranda da böyle. Ama Türkiyede öyle değil, sizin eşiniz, babanız en son komşular geliyor. Ya hocam böyleymiş ama ne bileyim ki yani falan. Bir sürü insana sorulduktan sonra en son şunu diyorlar. 11inci kişi, yok vermeyelim diyor. Sonra, hadi vermeyelim o zaman diyorlar. Şu anda bizim organ nakli koordinatörümüz çok uzun zamandır bu işi yapıyor. Türkiyenin en iyi organ nakli koordinatörlerinden biri. İnsanlarla nasıl konuşulacağını da biliyor, nerede nasıl destek alacağını da biliyor, ama biz henüz Atatürk Üniversitesinde iki beyin ölümünden donör olarak kullandık. Bunlar da il dışından gelen insanlar.
     Organ naklinde istenilen seviyeye ulaşabilmek için herkesin aynı noktaya odaklanması gerektiğini vurgulayan Aydınlı, Nakillerle, insanlar güzel şeyler yaşadı. Ama Türkiye ortalamasında en sondayız. Canlı karaciğer nakillerinde ve böbrek nakilleri yapma oranı olarak karaciğer naklinde ikinci sırada, böbrek naklinde üniversiteler hastanesi olarak 7inci sıradayız. Ama kadavradan organ çıkarma konusunda son sıradayız diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kadavradan organ bağışına, komşular da müdahale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER