Kaligrafi sanatını markette yaşatmaya çalışıyor

Kaligrafi sanatını markette yaşatmaya çalışıyor -Kocaelide market işletmeciliği yapan Ali Temiz, iş yerinde Kaligrafi sanatını da yaşatmaya çalışıyor -Kaligrafi ustası Ali Temiz: Kaligrafi sanatının yok olmaması için ücretsiz


KOCAELİ (A.A) - Kocaelinin Karamürsel ilçesinde market işletmeciliği yapan Ali Temiz, iş yerinde Kaligrafi sanatını da yaşatmaya çalışıyor.
     Yaklaşık 7 yıldan bu yana güzel yazı yazma sanatı olan Kaligrafi ile ilgilendiğini ve bu sanatı hobi olarak yaptığını belirten Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada Günümüzde bu işle uğraşanlar yok denilecek kadar az. Bu nedenle bu sanat yok olmaya yüz tutmuş durumda dedi.
     Kaligrafi sanatının Hititlere dayandığını ve Osmanlı döneminde de çok kullanıldığını anlatan Temiz, yeni nesillerin bu sanata mutlaka el atması gerektiğini vurguladı.
     Bu sanatının sabır, azim, emek ve özen istediğini belirten Temiz, bunun yanında Arapça hat yazı sanatıyla da ilgilendiğini kaydetti.
     Tabaklara, çerçevelik desenli kartona, tahta üzerine, bez üzerine ve hatta bakır levhalara yazdığı kabartmalı yazılarını adeta sanat eserine dönüştüren Temiz, bu işi severek yaptığını kaydetti.
     Eserlerine gençlerin büyük ilgi duyduğunu, insanların eş, dost, akraba ve sevdiklerine kalıcı birer hediye olarak satın aldıklarını söyleyen Temiz, bu iş için kesik uçlu (divit) kalem ve permanant kalem kullandığını bildirdi.
     Karamürsel Hacı Mehmet Mahallesi İznik Yolu üzerindeki marketinde hem çalışan, hem de Kaligrafi işiyle uğraşan ve Marketinin her köşesi bu eserlerle dolu olan Temiz, Yazıları sanata dönüştürürken bana adeta ilham geliyor. Hobi olarak yaptığım bu sanatımı duyan Kocaeli, hatta Türkiyenin her yerinden siparişler alıyorum diye konuştu.
     Temiz konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Şimdilerde bu sanatı icra eden olmadığından, Kaligrafi sanatının yok olup gitmesinden endişe ediyorum. Bu nedenle Kaligrafi sanatının yeni nesillere aktarılması gerekiyor. Yetkililer bizlere biraz olsun destek oldukları taktirde, bu sanat için ücretsiz kurs almak isteyenlere kurs verebilirim, yeter ki bu sanat yok olmasın
    
     Muhabir: Melih Palas
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kaligrafi sanatını markette yaşatmaya çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER