Kalın bağırsağındaki poliplerden endoskopik

Kalın bağırsağındaki poliplerden endoskopik yöntemle kurtuldu


MERSİN (A.A) - Tarsusta bir hasta, ileride kansere dönüşme riski bulunan kalın bağırsağındaki poliplerden endoskopik yöntemle yapılan ameliyatla kurtulduğu bildirildi.
     Medical Park Tarsus Hastanesinden yapılan açıklamada, ilçede ilk kez endoskopik yöntemle, Selçuk Sarıkaya (46) adlı hastanın kalın bağırsağındaki poliplerin Genel Cerrahi Dr. Mehmet Ali Sun tarafından yapılan operasyonla alındığı belirtildi.
     Sunun yaptığı operasyonla hastanın 10 yıl içinde kansere dönüşme ihtimali olan poliplerinden kurtulduğunun ifade edildiği açıklamada, Sarıkayanın yaklaşık 5 yıldır sürekli yaşadığı kabızlık ve son günlerde şiddetlenen karın ağrısı, sancı şikayetiyle hastanenin Genel Cerrahi kliniğine başvurduğu, yapılan muayanede Sarıkayanın kalın bağırsağında polip olduğunun belirlendiği kaydedildi.
     Açıklamada, endoskopik yöntemle kolon polipleri çıkarılan hastanın işlemdem yarım saat sonra sağlıklı şekilde taburcu edildiği bildirildi.
     Dr. Mehmet Ali Sun, kolon poliplerinin kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerin çoğalması sonucu gelişen ve bağırsak kanalı içine doğru büyüyen oluşumlar olduğunu, poliplerin kalın bağırsağın en sık görülen hastalıklarından biri konumunda bulunduğunu ifade etti. Açıklamada şöyle denildi:
     Araştırmalara göre, erişkin bireylerin kalın bağırsağında yüzde 15-20, 50 yaş üzerindeki bir bireyin kalın bağırsağında ise yüzde 40-50 oranında polip görülme olasılığı var. Polipler kalın bağırsağın daha çok son kısımlarında yani sigmoid kolon ve rektumda gözlenir. Bu bölge, kalın bağırsak kanserinin de en sık görüldüğü bölgesidir. Hemen hemen tüm kalın bağırsak kanserlerinin, yüzde 90 polip zemininden başladığı konusunda görüş birliği vardır. Bir polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir. Polipler kanser öncüsü hastalık oldukları için kanserleşmeden önce kalın bağırsaktan çıkarılmaları gerekir. Dolayısıyla kalın bağırsak poliplerinin kolonoskopik polipektomi yapılarak çıkarılması kalın bağırsak kanserinin gelişimini önlemektedir. Bu nedenle kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Hastamız da bu yöntemle teşhis ve tedaviden sonra poliplerinden kurtulmuş oldu.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Kalın bağırsağındaki poliplerden endoskopik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER