Kanser Haftası

Kanser Haftası -Dünyada her yıl 10 milyon insanın kansere yakalandığı bildirildi


EDİRNE (A.A) - Dünyada her yıl 10 milyon insanın kansere yakalandığı bildirildi.
     Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğünden Kanser Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve kalitesini olumsuz etkileyen kanserin, en fazla ölüme neden olan ikinci hastalık olduğu belirtildi.
     Türkiyede de her yıl yüz binden fazla kişinin kanser hastalığına yakalandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Dünyada her yıl 10 milyon insan kansere yakalanıyor. Bireysel ve toplumsal açıdan bakıldığında son derece önemli bir sağlık sorunu olan kanser ve kanser konusunda yapılabilecekleri geliştirmek ve gündemde tutmak amacıyla 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak kabul edilmiştir. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süre iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir. Tüm kanser türleri birlikte değerlendirildiğinde erişkin kanserlerinde yüzde 60, çocuk kanserlerinde ise yüzde 77 iyileşme mümkündür. Ancak hastalığın cinsi, yaygınlığı, uygulanan tedavi gibi bazı faktörler tedavi şansını doğrudan etkiler. Günümüzde tedavisi mümkün olan meme ve rahim ağzı kanseri, sadece şikayeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis konabilmesi bakımından önem kazanmaktadır.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER