Kanser Haftası

Kanser Haftası -Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiyede ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.
     Durulmuş, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserden korunmanın, kanserin tedavisinden daha önemli olduğunu belirtti.
     Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmanın önemli olduğunu vurgulayan Durulmuş, bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmenin kanser sıklığını azaltabildiğini ifade etti.
     Bütün kanser tiplerinin vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerde geliştiğini kaydeden Durulmuş, şöyle devam etti:
     Kanseri anlamak için normal hücrelerin kansere nasıl dönüştüğünü bilmek faydalı olacaktır. Vücudumuzdaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptir. Ancak kas ve sinir hücrelerinde bu özellik bulunmaz. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Yaşamın ilk yıllarında hücreler daha hızlı bölünürken erişkin yaşlarda bu hız yavaşlar. Fakat hücrelerin bu yetenekleri sınırlıdır, sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne kadar bölüneceğini bilir ve gerektiğinde ölmesini de bilir. Buna apoptosis yani hücrenin programlı ölümü denir. Normalde vücudun sağlıklı ve düzgün çalışması için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha çok hücre üretmesine gereksinim vardır. Bazen buna rağmen süreç doğru yoldan sapar, yeni hücrelere gerek olmadan hücreler bölünmeye devam eder. Bilincini kaybetmiş kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalır. Fazla hücrelerin kütleleri bir büyüklük veya tümör oluştururlar.
     Durulmuş, modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiyede ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirdiğini, Türkiyede özellikle meme ve rahim ağzı kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Asena Akçay

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER