Karabükte kaçak safran operasyonu

Karabükte kaçak safran operasyonu -Doğu illerinden elde ettiği 28 kilo 369 gram kaçak safran bitkisini Safranbolu ilçesinde pazarladığı iddia edilen iki kişi göz altına alındı


KARABÜK (A.A) - Karabükte doğu illerinden elde ettiği 28 kilo 369 gram kaçak safran bitkisini Safranbolu ilçesinde pazarladığı iddia edilen iki kişi göz altına alındı.
     İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Kaçakçılık ekipleri aldıkları bir istihbarata göre A.K.(46) isimli şahsın doğu illerinden Safranbolu ilçesine yüklü miktarda kaçak safran bitkisi getireceğini öğrendi.
     A.K. isimli şahsa ait ilçedeki bir iş yerine yapılan operasyonda A.K. ile Ş.Y. (39) isimli şahsı göz altına aldı.
     İş yerinde yapılan aramada, ilçede üretilmediği ve kaçak olduğu belirlenen maddi değeri 600 bin lira olan 28 kilo 369 gram safran bitkisi ele geçirildi.
     Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.
    
     -Safranbolu Safranı-
    
     Bizans döneminde Batı Anadoluda ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, adını verdiği ilçede 38 çiftçi tarafından 39 dekar alanda yılda yaklaşık 20 kilo üretiliyor.
     Ağustos ve eylül aylarında ekilen, ekim ve kasım aylarında hoş kokulu mor çiçekler açan, sabah erken saatlerde güneş doğmadan hemen önce toplanan safran, boya sanayisi, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrisi gibi alanlarda kullanılıyor.
     Kilosu 15-20 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılan dünyanın en pahalı baharatı ve kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarı renge boyayan, tarihi ve turistik ilçe Safranboluda safranın her yıl şenliği düzenleniyor.
     Özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran, dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve İranda da yetiştiriliyor.
     Son yıllarda ilçeye kaçak safranın getirildiği ve başka illerde Safranbolu safranı diye satılan ancak Safranbolu safranı olmayan safranların önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü gerçek safranın belirlenmesi için Safranbolu safranı olarak coğrafi işaret aldı.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Karabükte kaçak safran operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER