Karabük raylı sistemlerin vadisi olacak

Karabük raylı sistemlerin vadisi olacak -Karabük, TCDD, KBÜ ve KARDEMİR işbirliğinde üretimi, testleri ve eğitimi konusunda yapılan yatırımlarla raylı sistemlerin merkez olacak -KARDEMİR Genel Müdürü Demirel: -Ray, makas ve mü


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabük, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) işbirliğinde üretimi, testleri ve eğitimi konusunda yapılan yatırımlarla raylı sistemlerin merkezi olacak.
     KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KARDEMİRin Türkiye, ortadoğu ve balkanlarda ray üretiminde lider olduğunu belirterek oluşturduğu pazarla da bunu defalarca kanıtladığını söyledi.
     Karabükün mevcut alt yapısının raylı sistemler konusunda bir vadi olabilecek kadar güçlü olduğunu ve bunu hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını vurgulayan Demirel, Fabrikamızda ray-profil haddehanesi yatırımı ile çalışmalara başladık. Bu yatırımla teknolojimizi yeniledik ve UIC 60lık ve boyu 72 metrelik hızlı tren ray üretimine geçtik. TCDDnin ray ihtiyacını karşılıyoruz ve bazı ülkelere pazarlıyoruz. Kaliteli ray üretiminden ödün vermiyoruz. Türkiye ve bölgesindeki en iyi rayları KARDEMİR üretiyor. Fabrika olarak yine TCDD ve Voestalpine ortaklığında Çankırı Makas Fabrikasını kurduk. Burada hızlı tren raylarında kullanılan makaslar üretiliyor diye konuştu.
    
     -Raylı Sistemler Mühendisliği-
    
     KARDEMİR ve KBÜnün sanayi-üniversite iş birliğinin en iyi örneğini sunduğunu ve bu bağlamda birçok projenin uygulamaya konulduğunu vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:
     Türkiyede hiçbir üniversitede bulunmayan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açtık. Burada raylı sistemlerle ilgili mühendisleri yetiştirmeye başladık. Türkiyenin ilk raylı sistemler mühendisi adayları, eğitim görecekleri 5 yıl içerisinde, alt yapı, jeoloji, zemin mekaniği, yapı çeşitleri statiği ve mukavemeti, raylar, üst yapı, temel makine elemanları, raylı araç mekaniği-dinamiği, temel üretim teknikleri, demiryolu malzemeleri, mekanik titreşimler, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri konularında uzmanlaşacak.
    
     -Test Merkezi-
    
     Yine KBÜ ile iş birliğinde Demir Çelik Enstitüsü projesini başlattıklarını ve büyük bir yol kat ettiklerini ifade eden Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ülkemizde üretilen rayların testleri başa ülkelerde yapılıyordu. Yani rayı üretiyorsunuz test için yurt dışına gönderiyorsunuz. Burada parasını vererek test yaptırıyorsunuz. Eğer Karabük raylı sistemlerde bir vadi olacaksa bunun önüne geçmemiz gerekiyordu. KBÜ kampüs alanında yapımına başlanan demir çelik enstitüsü tamamlanmak üzere. Binası bitti. Bu enstitü sayesinde artık sektörünün ihtiyaç duyduğu test ve analizler ülkemizde gerçekleştirilecek. Testlerin yapılması için 3 kilometrelik bir alanda ray sistemleri döşenecek. Demir yolları inşa edilecek. Tamamlandığında sektörün tüm gelişmeleri ve geleceği enstitü tarafından izlenecek. Ayrıca yerli ham madde ve cevherlerin etkili ve verimli kullanımına yönelik araştırmalar için gerekli bilimsel ortam sağlanacak.
    
     -Vagon Üretimi-
    
     Hedeflerinin Türkiye ve dünyada demir çelik üretimi konusunda yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve ürün kalitesinin artırılması olduğunun altını çizen Demirel, Raylı sistemlerin rayını üretiyoruz, eğitimini veriyoruz, testlerini yapıyoruz, bilimsel araştırmalarını yapıyoruz. Bunların yanında mutlaka ülkemizin ihtiyacı olan vagonlarını da üretmemiz gerekiyor. Yapacağımız yatırımlarla vagon üretimi gerçekleştireceğiz. Vagonun yanında tekerlekleri de üretilecek değerlendirmesinde bulundu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Karabük raylı sistemlerin vadisi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER