Karaca Mağarası ziyarete açılıyor

Karaca Mağarası ziyarete açılıyor -Gümüşhanenin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde, sarkıt ve dikitleri ile ünlü Karaca Mağarasının bakım çalışmaları tamamlandı -İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Akdoğan: "17 yıl önce turizme


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhanenin Torul ilçesi sınırlarında yer alan, sarkıt ve dikitleriyle ünlü Karaca Mağarası, 5 aylık bakım çalışmalarının ardından 15 Nisanda ziyarete açılacak.
     Şehrin kuzeybatısında, il merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Cebeli köyünde, 1550 metre rakımdaki Karaca Mağarası, toplam bin 500 metrekare alana ve 105 metre uzunluğa sahip.
     Sezon boyunca binlerce kişinin ziyaret ettiği mağara, iç nemlenmenin sağlanması, doğal oluşumlardaki beyaz rengin korunması ve bakım için her sezonun ardından 5 ay süreyle ziyarete kapatılıyor.
     Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakım süresinde mağarada yürüme parkurları, güvenlik kamerası sistemi ile aydınlatmaların yenilendiğini belirterek, "Karaca Mağarası ilimizin en önemli doğal güzelliği. 17 yıl önce turizme açılan mağarayı şu ana kadar 600 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kapalı tutulduğu 5 aylık süre içerisinde gerekli bakımlar yapılıyor, bu sırada mağarada nem oranı da yükseliyor ve sarkıtların kuruması engelleniyor" diye konuştu.
     Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile mağarada yapılacak inceleme sonrası günlük ziyaretçi sayısının yeniden belirleneceğini vurgulayarak, "Ayrıca mağaraya ulaşım için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) proje sunuldu. Projenin kabul edilmesi halinde yol ve trafik güvenliği açısından bir çalışma başlatılacak" ifadelerini kullandı.
    
     -7 ay süreyle açık kalacak-
    
     Yaz aylarında girişten itibaren ısının 18-19 dereceye, yan odalar ve derin koridorlarda ise 16 dereceye kadar düştüğü mağara, her yıl 15 Nisan-15 Kasım arasında, 7 ay boyunca turizme açık tutuluyor.
     Mağaradaki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri damlataşı havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde bulunuyor.
     Mağaradaki travertenlerin beyazdan laciverte kadar çeşitli renklerde olması suyun içerisindeki demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerin yoğunluğunu gösteriyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Karaca Mağarası ziyarete açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER