Karadenizde Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı

Karadenizde Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı -Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Koçak: -Balıkçılar sezonu zararla kapatıyor


SİNOP (A.A) - Karadenizde Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı, Sinopta başladı.
     Sinop Polisevi konferans salonundaki çalıştayın açılış törenine Sinop Valisi Ahmet Cengiz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Hüseyin Şen, bakanlık yetkilileri, su ürünleri kooperatif ve birlik temsilcileri, özel sektör temsilcileri ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.
     Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Koçak, törende yaptığı konuşmada, 1990 yılına kadar tekne başına yıllık 60 ton civarında balık düştüğünü, bugün ise bu rakamın 24 tona kadar gerilediğini belirterek, ayrıca girdi faaliyetlerinin arttığını, ürünün para etmediğini ve balıkçılığın sürdürülebilir olmaktan çıktığını söyledi.
     Balıkçılarla ilgili yapılan sosyo ekonomik araştırmalarda balıkçılık faaliyetinin ekonomik olarak sürdürülebilir olmaktan çıktığını anlatan Koçak, Balıkçılar sezonu zararla kapatıyor. Bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız çok yerinde bir karar alarak konuya kalıcı çözüm bulmak amacıyla gönüllü olarak avdan çıkmak isteyenlere destek vermek suretiyle, gemisini ve ruhsatını alacak. Bunu, fazla olan av gücünü azaltmak, dengelemek için yapacağız dedi.
     İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları ise Karadenizin bin 650 kilometrelik kıyı uzunluğu ile su ürünlerinin yarısından fazla üretildiği bir alanı kapsadığını anımsatarak, Ülkemizde 2011 yılı verilerine göre yıllık su ürünleri üretimi 703 bin 544 tondur. Deniz ürünleri için bölgesel dağılıma bakıldığında 566 bin ton ile Karadeniz Bölgesi ülkemizin yüzde 77,92lik kısmını oluşturmaktadır. Bu üretimlerde Karadenizin payı oldukça büyük diye konuştu.
     Perşembe günü sona erecek çalıştayda, mevzuat ve genel durum analizi, balıkçılığın son durumu ve geleceğine yönelik alınması gereken tedbirler, Karadenizde su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumu, su ürünleri işleme sektörünün mevcut durumu, problemler ve çözüm önerileri değerlendirilecek.
    
     Muhabir: Halit Gümüş
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Karadenizde Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER