Karadenizlilere özendi, ağacın üzerine kulübe yaptı

Karadenizlilere özendi, ağacın üzerine kulübe yaptı -Burdurun Tefenni ilçesinde yaşayan Rıza Padem, Karadenizlilerin kayaların ve ağaçların üzerine yaptıkları yapılardan esinlenerek bahçesindeki ağacın üzerine küçük bir kulübe yapmaya ka


BURDUR (A.A) - Murat Çoban - Tefennide yaşayan Rıza Padem (50), Karadenizlilerin kayaların ve ağaçların üzerine yaptıkları yapılardan esinlenerek bahçesindeki ağacın üzerine küçük bir kulübe yapmaya karar verdi. Yaklaşık 30 metrekare büyüklüğündeki kulübeyi 2 yıla yakın bir sürede tamamlayan Padem, arkadaşları ve ailesi ile burada hoşça vakit geçiriyor.
     Tefenni İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yapan Rıza Padem, Trabzonda arkadaşları bulunması nedeniyle geçmiş yıllarda zaman zaman bu kente ve diğer Karadeniz illerine gitti.
     Burada kayaların ve ağaçların üzerine yapılan ilginç yapılardan etkilenen Pademe kayınbiraderi, yaklaşık 3 yıl önce arazisinde kiraz bahçesini yapmaya başladıkları sırada, arazide bulunan palamut ağacının üzerine yapılacak kulübenin güzel bir fikir olabileceğini söyledi.
     Karadenizde gördüğü ilginç yapılardan da etkilenen Padem, bu fikir aklına yatınca ağaca küçük bir kulübe yapmaya karar verdi. Yapmayı planladığı ağaç evin projesini çizen Padem, yavaş yavaş projeyi hayata geçirmeye başladı. Geçen yıl yaklaşık 2 yılda yaptığı kulübeyi tamamlayan Padem, şimdi ailesi ve arkadaşları ile kulübede hoşça vakit geçiriyor.
     Palamut ağacının geniş dalları arasına yerleştirdiği, yerden yaklaşık 5 metre yükseklikte bulunan kulübeye merdivenle çıkılıyor. Kulübenin yarısının etrafını tamamen kapatan, diğer yarısının etrafını ise açık bırakan Padem, burada zaman zaman misafirlerini ağırlıyor.
    
     -Karadenizin ilginç yapılarının bir örneği Akdenizde-
    
     Rıza Padem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzonlu bir arkadaşını ziyarete gittiğinde bölgede ağaçların, kayaların üzerine yapılan ilginç evlerden etkilendiğini söyledi.
     Arazisinde kiraz bahçesi yaparken kayınbiraderinin, palamut ağacının üzerine yapılacak bir kulübenin güzel bir fikir olacağını söylediğini anlatan Padem, Zaten bu tür işlerde becerim de var. Ben de ağaç ev için ailemle işe başladım. Kulübenin bütün planlaması, projesi, yapımı ve bu hale gelmesi tamamıyla kendi emeğim, kendi eserim dedi.
     Karadenizin engebeli yapısının Karadenizli vatandaşları bu tür yapıları yapmaya mecbur bıraktığını, ancak kendilerinin yapıyı keyfi amaçla yaptığını dile getiren Padem, Yapıyı Karadeniz Bölgesindeki ilginç yapılardan esinlenerek yaptığımı söyleyebilirim diye konuştu.
     Ağaç evinin hiç boş kalmadığını vurgulayan Padem, ağaç evde arkadaşları, dostları ile hoşça vakit geçirdiklerini, çalıştıktan sonra yorgunluk atmak için kulübede veya altında gölgelendiklerini kaydetti.
     Rıza Pademin arkadaşı Salim Oğuz da, Akdenizde böyle bir yapıyı görmenin ilginç olduğunu dile getirerek, Sanırım Karadeniz ile Akdenizin birbirlerine nispet yapması gibi bir şey oldu. Burası, kuş cıvıltıları, kiraz ağaçlarının yeşili ve Tefenninin güzel görüntüsüyle insana huzur veren bir terapi yeri oldu dedi.
     Pademin kayınpederi Mehmet Demir ise, kiraz bahçesini damadı ve kızına hediye ettiğini kaydederek, Palamudun başına kulübe yaptılar. Biz bunu hep Karadenizde görürdük. Şimdi bizim de bahçemizde örnek bir yapı oldudiye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Karadenizlilere özendi, ağacın üzerine kulübe yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER