Karahayıtta şifanın rengi hem kırmızı hem

Karahayıtta şifanın rengi hem kırmızı hem beyaz -Denizlinin Karahayıt beldesi, travertenlere hem kırmızı hem beyaz renk veren iki farklı özellikteki şifalı termal sularıyla şehrin termal sağlık merkezi olmaya hazırlanıyor


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Denizlinin Karahayıt beldesi, hem halk arasında kırmızı su olarak bilinen, aktığı yerde kırmızı traverten oluşturan hem de Pamukkalede travertenlerin beyaz kalmasını sağlayan iki farklı özellikteki şifatermal su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.
     Pamukkale Üniversitesinin kuracağı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ile birlikte Denizlinin termal sağlık merkezi olmaya hazırlanan Karahayıt beldesi, farklı özelliklerdeki ve birbirine yakın yerlerden çıkan su kaynaklarıyla dikkati çekiyor.
     Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pamukkale ve Karahayıtta iki ayrı termal su olduğuna işaret etti.
     Pamukkalede travertenlerin beyaz kalmasını sağlayan beyaz suyun eklem ağrılarına, kadın hastalıklarına iyi geldiğinin tıp yönünden kanıtlandığını, bölgede çıkan demir miktarı yüksek kırmızı suyun da romatizmal hastalıklara çok iyi geldiğini, bazı yaraları kapattığını kaydeden Karakan, Bilinçli bir şekilde kullanıldığı takdirde bu suların çok büyük şifa kaynağı olduğu görülecektir dedi.
     Karahayıtta iki farklı suyun yan yana görüldüğüne işaret eden Karakan, şöyle konuştu:
     Beyaz suyun kaynağından çıkış sıcaklığı 38-39 derece. Diğer suyumuzun sıcaklığı 60 derece. Bu iki suyu aynı zamanda, aynı ortamda kullanabiliyorsunuz. Bu iki suyu aynı anda kullandığınız zaman kan dolaşımını hızlandırıyor. Soğuktan sıcağa, sıcaktan soğuğa girdiğiniz zaman kan dolaşımını hızlandırıyor. Beyaz suyumuzun çok olmamak kaydıyla içme özelliği var. Yine doktor tavsiye ile bunu kullanıyorsunuz. Bu su içildiğinde sindirim sisteminin kolay çalışmasını sağlıyor. Kırmızı suyun özellikle termal turizmde romatizmal hastalıklara, eklem ağrılarına çok iyi geldiği kanıtlanmış ve Sağlık Bakanlığından bunun belgeleri ve raporları var. Onun için ayrı iki suyu aynı ortamda kullanma imkanı çok az. Başka bir yerde böyle imkan bulunmaz. Hem beyaz hem kırmızı suyu yan yana bulduğunuz tek bölge Karahayıt bölgesi.
     Karakan, üniversite tarafından kurulacak fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin 2013 yatırım programına alındığına işaret ederek, bölgenin termal sağlık turizmi için önemli olduğunu ifade etti.
    
     -Sudaki demir, travertenlere kırmızı renk veriyor-
    
     Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Ali Gökgöz ise Denizlinin, Türkiyenin en yüksek jeotermal potansiyele sahip bölgelerinden biri olduğunu belirtti.
     Kentin, çok yakın sahalarda farklı kimyasal özelliğe sahip sulara sahip olduğunu vurgulayan Gökgöz, şunları kaydetti:
     Karahayıtta kırmızı su ve kırmızı traverten çökeltmesi var. Buradan çıkan sudaki demir daha sonra travertenleri boyuyor ve kırmızı renk veriyor. Pamukkaledeki termal su ise Karahayıttakine göre daha gençtir ve içindeki demir miktarı daha azdır. O nedenle beyaz traverten çökeltiyor. Her iki suyun da kimyasal sınıfına baktığımızda kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfatlı sınıflardır. Karahayıttaki suyun sıcaklığı, demiri ve içindeki çözünmüş madde miktarı diğerine göre daha fazladır.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Karahayıtta şifanın rengi hem kırmızı hem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER