Karamanlıda düğün gelenekleri yaşatılıyor

Karamanlıda düğün gelenekleri yaşatılıyor


BURDUR (A.A) - Karamanlıda Türk geleneklerinin en güzel örnekleri, düğünlerde yaşamaya devam ediyor.
     Karamanlı ilçesinde yapılan düğünlerin çoğunluğunda yapılan kutlamalar, Yörük kültürünün zenginlikleriyle bezeli renkli görüntülere sahne oluyor. 3 gün süren düğün kutlamaları, Cuma namazı sonrası erkek ve kız evinde ayrı ayrı başlıyor. Erkek evindeki bütün organizasyonu "Delikanlı başı" diye adlandırılan, mahallenin bekar bir erkeği yapıyor.
     Yörük kültürünün temelinde dayanıklı olması nedeniyle yer alan buğdaydan elde edilen keşkek, düğünlerin vazgeçilmezi olarak yerini alıyor.
     Belediye Meclisi Üyesi Ali İhsan Avcı, Yörük boylarından olan Karamanlıda, eskiden taşınması kolay, bozulması zor yiyeceklerin tercih edilmesinden dolayı keşkeğin geleneksel hale geldiğini söyledi.
     Heybede taşınan çocuğun anlamına değinen Avcı, "Yeni evlenen çiftlerimizin çoluk çocuğa karışmaları, çocuklarıyla mutlu bir hayat sürmeleri ve çocukları olan ailelerin bolluk ve bereket anlamına gelmesi manasındadır. Türk boylarında bu tür şeyler vardır" diye konuştu.
     Daha sonra oğlan yengesi ve oğlan evinin kadınları tarafından kına, kız evine götürülüyor. Davul zurna eşliğinde götürülen kınayı, gelin ve yakınları alıyor. Akşam başlayan kına gecesi, yöresel kıyafetler giymiş efelerin gösterisi ile başlıyor. Kınanın yakılmasıyla devam eden törende eğlence gece boyu sürüyor.
     Gelinin alınmasının ardından yola çıkan konvoy, ilçede gezdiriliyor. Bu sırada konvoya katılanlar, gelin aracının önünü keserek damatla halk oyunları oynuyor. Damadın arkadaşları, konvoy sırasındaki duraklamalarda çeşitli eğlenceler yaparak, düğün alayını renklendiriyor.
     Oğlan evinde ise duanın ardından kurban kesiliyor. Damat, kapı önünde bekleyen kalabalığa bereket ve ağız tadını simgeleyen şeker ve para atıyor. Davetliler, gelin ve damadı alkışlarla eve gönderiyor. Az sonra evden geri çıkan damat, kendisini bekleyen büyükleri ve arkadaşlarıyla selamlaşıp helalleşiyor.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Karamanlıda düğün gelenekleri yaşatılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER