Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat

Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat -Rize Sağlık Müdürü Tepe: Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt koymayın


RİZE (A.A) - Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, soba, kombi, şofben zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı.
     Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin görülmeye başladığını belirtti.
     Tekniğe uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebi olduğunu ifade eden Tepe, Bacalar, standarda uygun yaptırılmalı. Çekişini artırmak için baca yalıtımı yapılmalıdır. Pencere ve duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır dedi.
     Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasının da zehirlenmelerde önemli rol aldığını kaydeden Tepe, şunları söyledi:
     Soba aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olması nedeniyle zehirlenme olayları çabuk fark edilememektedir. Özellikle soba yanan odalarda bulunan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalp sıkışması hissi gibi şikayetlerin başlaması durumunda kişilerin dikkatli olup, karbonmonoksit zehirlenmelerini de akıllara getirmeleri hayat kurtarıcı olacaktır. Lodos esintisinin etkili olduğu zamanlarda gerekmedikçe soba yakılmamalıdır.
     Karbonmonoksit zehirlenmelerinin, küçük tedbirler ve dikkat ile önlenebileceğini vurgulayan Tepe, Vatandaşlarımızın soba, şofben ve doğalgaz kullanırken dikkatli olması, soba ve baca temizliklerini yapmaları ve zehirlenme durumundan şüphelenildiğinde kendi hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde ortamı havalandırılıp kişiyi ortamdan uzaklaştırarak, derhal 112 acil servis telefonundan yardım istemeleri hayati önem arz etmektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER