Karsta, çiftçiyi destekleme oranları belirlendi

Karsta, çiftçiyi destekleme oranları belirlendi


KARS (A.A) - Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, 2012 döneminde toplam 4 milyar 56 milyon lira destekleme ödemesi yapılarak, çiftçilerin mazot maliyetinin ortalama yüzde 16sının karşılandığı bildirildi.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bakanlıkça üretim girdilerine önemli destek verildiği, bu kapsamda üreticilere 2003 yılından itibaren mazot, 2005 yılından itibaren kimyevi gübre, toprak analizi ve sertifikalı tohum ve fidan destekleri verildiğini, bu desteklerle üretim maliyetinin önemli bir kısmının karşılandığı belirtildi.
     Son 9 yılda çiftçiye nakit olarak verilen tarımsal destek ödeneğinin önemli oranda artırıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
     "2002 yılında toplam 1 milyar 868 milyon lira tarımsal destek ödenmişken, 2012 yılında toplam destek miktarı 7,6 milyar liraya ulaşmıştır. 2013 yılında ise üreticilere 9 milyar 113 milyon lira destek ödenmesi planlanmıştır. 2012 döneminde toplam 4 milyar 56 milyon lira destekleme ödemesi yapılarak, çiftçilerimizin mazot maliyetinin ortalama yüzde 16sı karşılanmıştır. 2013 yılında yapılacak mazot destekleme ödemesinin birim fiyatı bir önceki yıla göre ortalama yüzde 6,6 oranında artırılmıştır. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmada, il bazında 2012 yılında 28 bin 202 çiftçimize birim fiyatı 9 liradan 2 milyon 205 bin 364 dekar tarım arazisi için 19 milyon 640 bin lira mazot ve gübre desteği verilmiştir."
     Açıklamada, çiftçilerin genel olarak hububat ekiminde bölge şartlarını uygun tohum kullandıkları vurgulanarak, "Çiftçi alışkanlıkları ve iklim şartlarından dolayı bölgemizde ekim dönemi kısa sürmektedir. Bu nedenle çiftçilerin sertifikalı tohum talepleri çok olmamaktadır. Müdürlüğümüz tarafından sertifikalı tohum kullanımına yönelik eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışmaları yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Sagip Sezginer
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Karsta, çiftçiyi destekleme oranları belirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER