Karstaki barok mimarisi yapılar ziyaretçilerini bekliyor

Karstaki barok mimarisi yapılar ziyaretçilerini bekliyor -Rusların 40 yıl boyunca hüküm sürdüğü kentte, Hollandalı mimarlar tarafından imar edilen 157 barok mimarisi yapı, baharın gelmesiyle birlikte ziyaretçilerini beklemeye başladı


KARS (A.A) - Rusların 40 yıl boyunca hüküm sürdüğü Karsta, Hollandalı mimarlar tarafından imar edilen 157 barok mimarisi yapı, baharın gelmesiyle birlikte ziyaretçilerini beklemeye başladı.
     Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karsın 1878-1918 yılları arasında Rus esareti altında kaldığını anımsatarak, Rusların kente kalıcı olarak geldiklerini göstermek amacıyla şehirdeki Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde tadilata gittiklerini söyledi.
     Rusların Hollandalı mimarlar eşliğinde Karsı imar ettiklerini ifade eden Doğanay, "Ruslar, Karsı imar ettikleri zaman tek katlı, 2 katlı ve nadiren de 3 katlı olmak şartıyla barok mimarı tarzıyla binalar yaptı. Bu binaların dış sütunları yalancı kabartmalar ve barok tarzı süslemelerle güzelleştirildi" dedi.
     Doğanay, o dönemde Karsta birbirine bitişik tek katlı binaların yapıldığını hatırlatarak, "Şu anda Karsta Ruslar tarafından imar edilmiş merkezde 157 tane eser var. Bu 157 eseri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 5226 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Kültür Varlıklarına Katkı Payı adı altında onarmaya çalışıyoruz. 2001 yılında çıkan yönetmelik gereği bunlardan 22 tanesini onardık. Bu binaların restore edilmesi ve turizme kazandırılması amacıyla bize şu ana kadar 69 başvuru oldu" diye konuştu.
    
     -"Eserlerin turist çekeceğine inanıyorum"-
    
     İlerleyen süreçte bu eserlerden 3ünün daha onarılacağına değinen Doğanay, şöyle devam etti:
     "Kars bir kültür mozaiği. Selçuklu, Rus ve Osmanlı mimarisi bir arada. Kars 15 marka kent adayından biri. Bunun için turizm alanında iyi çalışmak istiyoruz. Buranın iklimi soğuk olduğu için sert duvarlar ve yüksek binalar yapılmış. Artık kış aylarını geride bıraktık. Bu tarihi evlerimiz baharın gelmesiyle birlikte ziyaretçilerini beklemeye başladı. Rus evlerini ve kentin tarihi mekanlarını gezmek için buraya gelecek turistler de Karsın turizmine ve tanıtımına katkı sağlayacak. Biz de Karsın tanıtımı için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu tarihi yapılar özellikle fotoğraf merakı olan turistler için önemli bir çalışma sahası."
     Rus mimarisinin Karstaki önemli örnekleri arasında Azerbaycan Başkonsolosluğu, Hekim Evi, Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Defterdarlık ve İl Sağlık Müdürlüğü binaları yer alıyor.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Karstaki barok mimarisi yapılar ziyaretçilerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER