Kastamonuda ayılar GPSle takip ediliyor

Kastamonuda ayılar GPSle takip ediliyor -Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni: -GPS sayesinde ayıların gittiği, gezdiği yerleri, kış uykusuna yattığı mağarayı, yemek yediği ve su içtiği yerleri tespit edip, ha


KASTAMONU (A.A) - Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni, Küre Dağlarındaki 6 ayının Küresel Yer Belirleme Sistemi (GPS) ile takip edildiğini bildirdi.
     Yeni, Ilgazda düzenlenen İnsan-Ayı Çatışması Yönetim Stratejisinin Belirlenmesi Çalıştayında, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğa ve insanı birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, insanın korunduğu kadar doğadaki tüm canlıların korunması, takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
     TÜBİTAK ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Küre Dağları ve Çevresindeki Ayıların Yaşam Sahalarının Tespiti ve İnsanla İlişkileri projesi kapsamında, Küre Dağlarındaki ayıların takip edildiğini aktaran Yeni, şöyle konuştu:
     Kastamonuda 800 bin hektarlık bir ormanlık alan var. Her 10 bin hektar alanda 5 yetişkin ayının yaşadığı hesap ediliyor. Buna göre, Kastamonuda 400ü aşkın yetişkin ayı yaşadığı, yavrularıyla birlikte bu rakamın 600ü geçtiği tahmin ediliyor. Proje kapsamında, şu anda Küre Dağlarındaki 6 boz ayı GPS cihazı ile 24 saat takip ediliyor. GPS sayesinde ayıların gittiği, gezdiği yerleri, kış uykusuna yattığı mağarayı, yemek yediği ve su içtiği yerleri tespit edip, haritaya işliyoruz. Ayılar bazen Kastamonu sınırlarını aşıp, Bartına gidebiliyor. Bunların hepsini görebiliyoruz.
     GPS cihazının 1 yıl içinde ayıların boynundan düştüğünü aktaran Yeni, düşen cihazları şarj edip, başka ayılara taktıklarını söyledi.
     Ercan Yeni, takılan GPS cihazlarının tanesinin 18 bin dolar değerinde olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Kastamonuda ayılar GPSle takip ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER