Kayıp kişiye ait olduğu iddiasıyla mezar

Kayıp kişiye ait olduğu iddiasıyla mezar açıldı -18 yıl önce Mazıdağı ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu iddia edilen Menduh Demire ait olduğu ileri sürülen mezar açıldı -Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan kara


MARDİN (A.A) - Mazıdağı ilçesinde 18 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu iddia edilen Menduh Demire ait olduğu ileri sürülen mezar açıldı.
     Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ Köyü kırsalında 1995 yılında terör örgütü mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma sonrasında gözaltına alındığı ve kendisinden bir daha haber alınamadığı iddia edilen Menduh Demirin ailesinin Menduh Demirin cenazesinin Kızıltepenin Bahçelievler Mahallesinde bulunan Şehitlik Mezarlığına defnedildiği bilgisine ulaştık yönündeki başvurusu üzerine Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı, mezarın açılması yönünde karar aldı.
     Kızıltepe Şehitlik Mezarlığında Cumhuriyet Savcısı, Demirin yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi yöneticileri gözetiminde açılan mezardan kemik parçaları alındı.
     Söz konusu kemik parçalarının, Demirin yakınların alınan DNA örnekleriyle karşılaştırılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderileceği bildirildi.
     Anne Sultan Demir AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yıldır her bayram Mazıdağıdan Kızıltepeye oğlunun mezarını ziyarete geldiklerini belirterek, Bizim oğlumuz öldü başka kimsenin ölmesini istemiyoruz. Mezarı açtırmamızın sebebi gerçekten cesedin oğluma ait olup olmadığını öğrenmektir dedi.
     İHD Mardin Şube Başkanı ve ailenin avukatı Erdal Kuzu da Demirin izini yıllardır sürdürdüklerini anlattı.
     Yapılan çalışmaların ardından yıllar sonra bazı bulgulara ulaştıklarını kaydeden Kuzu, şunları söyledi:
     Bundan sonra Adli Tıp Kurumu, ölüm veya öldürme şeklini ortaya koyacaktır. Yaşananların tüm gerçekliğiyle ortaya çıkmasını istiyoruz. Ne insan hakları aktivistleri ne de kayıp aileleri 1993-1996 yılları arasında tutulmuş hiçbir idari ve adli tutanağı görmemişlerdir. Soruşturmanın zaman aşımı sıkıntısı var. Adli Tıp Kurumunun bir an önce hazırlayıp gerekli bilgileri göndermesi lazım. Aile 18 yıldır her bayram bu mezarı ziyaret ediyor.
    
     Muhabir: Serkan Yücel Aydın / Necdet Doğruyol / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Kayıp kişiye ait olduğu iddiasıyla mezar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER