Kayısıda lisanslı depoculuk sistemi

Kayısıda lisanslı depoculuk sistemi -AK Parti Malatya Milletvekili Öz: Lisanslı kayısı depolarının oluşabilmesi için milletvekilimiz Mücahit Fındıklı ile beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yö


MALATYA (A.A) - AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, lisanslı kayısı depolarının oluşabilmesi için AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin hazırlanması konusunda girişimleri başlattıklarını bildirdi.
     Öz, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya kayısısının, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılamasına rağmen iç piyasada ve dünya piyasalarında hak ettiği değerde satılmadığını ifade etti.
     Bu sorunun giderilmesi için daha önce pek çok çalışma yapıldığını hatırlatan Öz, bu çözümlerden kalıcı olanının kayısının sorunlarının bir çoğunu çözecek lisanslı depoculuk sistemi olduğunu vurguladı.
     Sistemin hem rekolteden kaynaklanan fiyat istikrarsızlıklarını hem de kalite sorunlarını çözeceğini belirten Öz, Dünyanın birçok yerinde kayısı üretimi yaygınlaşırken Türkiyenin dünya kuru kayısı pazarındaki yerini koruyabilmesi için yeni teknolojileri uygulayarak yüksek kaliteli kuru kayısı üretmesi ve bunların uygun şartlarda depolanması zorunlu hale gelmektedir ifadelerini kullandı.
     Tarım ürünlerinin ticaretini kolaylaştırmak, depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak amacıyla Lisanslı Depoculuk Yasasının çıkarıldığını anımsatan Öz, artık kayısı için lisanslı depo açılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Lisanslı depoculuk sistemiyle kayısı depoya girerken yetkili sınıflayıcı laboratuvardan geçecek ve standart oluşacaktır. Depodaki ürün, tazmin fonu kapsamında garantide olacaktır. Üreticiye verilecek ürün senediyle kredi alınabileceğinden üretici hasat döneminde satış yapmak zorunda kalmayacaktır. Böyle bir depoda daha iyi şartlarda muhafaza edileceğinden kayısının ömrü daha uzun olabilecektir. Kayısı lisanslı depolarımız açıldığında üreticiler, hasat zamanında kayısılarını yetkili sınıflayıcı bir laboratuvara götürecek ve alınan numuneler üzerinden kalitesi ve sınıfı belirlenecektir. Daha sonra bunu lisanslı depoya teslim edecek ve karşılığında ürün senedi alacaklardır. Bu ürün senetlerinin bir kısmını isterse bankaya götürüp karşılığında kredi alabilecek ve hasat dönemi masraflarını karşılayabilecektir. Daha sonra isterse ticaret borsasında dilediği zaman, dilediği kadar ürün senedini satabilecektir. Böylece ihtiyacına göre ve piyasanın talebine göre geniş bir zamana yayılmış bir ürün arzı gerçekleşmiş olacaktır.
     Bu sistemle yatırımcıların da ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabileceğini ifade eden Öz, depoculuk sisteminin gelişmesiyle özellikle gün kurusu kayısısı için soğuk hava depolarının yapılabileceğini vurguladı.
     Yürürlükteki destek tebliği kapsamında depo yatırımının yüzde 50 oranında devlet tarafından desteklendiği kaydeden Öz, Lisanslı kayısı depolarının oluşabilmesi için milletvekilimiz Mücahit Fındıklı ile beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kayısı Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin hazırlanması için girişimleri başlatmış bulunmaktayız ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kayısıda lisanslı depoculuk sistemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER