Kazevi işletmecisi, açtığı dernekle kadınlara umut

Kazevi işletmecisi, açtığı dernekle kadınlara umut oldu -Karsta kazevi işleten bir kadın girişimci, açtığı Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğinde eğitim alan 40 kadının yetiştirdiği kazları satın alarak onların a


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Karsta kazevi işleten bir kadın girişimci, açtığı Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğinde eğitim alan 40 kadının yetiştirdiği kazları satın alarak onların aile ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlıyor.
     Kazevi işletmecisi Nuran Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılından itibaren iş hayatının içerisinde olduğunu, kazevi işletmeciliğinden önce çeyiz mağazası bulunduğunu söyledi.
     Burada çok sayıda kadına istihdam sağladığını anımsatan Özyılmaz, o yıllarda örgü işinin cazip bir meslek olduğuna dikkati çekerek, Çalışanım, dikişçilerim ve yardımcılarım oldu. Yoğun bir emekle işe başladım. 2008 yılına kadar 18 yıl o işi yaptım dedi.
     Daha sonra bir kafe açtığını, burada günlük yemekler çıkardığını anlatan Özyılmaz, şunları kaydetti:
     Dolaştığım yerlerde hepsinin yöresel yemeği vardı. Ben de düşünüyordum Hani biz de ünlüsü mü yok, dahi iyisi mi yok, neden bizim yöresel sunum yapabilecek bir yerimiz yok- diye. İlk önce kete yapmaya başladım. Sonra dönemin valisi Burası sana çok ufak gelir dedi ve ben de daha büyük bir yer kiraladım. Karsın evlerde kalan kültürünü ticarete dönüştürdük. İlk ticaretini yapan işletmeci ben oldum. Bu sektörün ilk işletmeci kadını benim. Çok iyi bir örnek olduğuma inanıyorum. Bu kadınların tercihi olan bir iş oldu. Çünkü kadınların lokantada çalışma gibi bir lüksü yoktu. Ben buraya açtıktan sonra kadınlar bu tür yerlerde çalışmaya başladı.
    
     -Kadın emeğini gün ışığına çıkardım-
    
     Kazı turizm ürünü olarak tanıttığına, 4 yıl boyunca da EMIIT Fuarında kaz ve Karsın yöresel ürünlerini tanıttığını anlatan Özyılmaz, işletmesini açtıktan sonra da üretici ve yetiştiriciye ulaşmak için Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğini açtığını söyledi.
     Açtığı dernekte 40 kadın üyesinin olduğunu anlatan Özyılmaz, şöyle devam etti:
     Derneğim adına Birlemiş Milletlere sunduğum bir projem vardı. Bu projeyle 40 kadına eğitimler verdirdim. Kadın emeğini gün ışığına çıkardım. Kadınlara bu eğitimle, bu sertifikayla yetiştirdiği kazı satabileceği bilincini sağladım. Benim projem birdi ama her gün her ailede işleyen bir proje oldu. Mesela bugün bir kadının 2 kazı vardı bana getirdi, Abla seneye daha çok kaz saklıyorum, seneye daha çok kaz getireceğim dedi. Kaz ürünü bu yolla cazibe haline geldi. Bu dernek ve işletme kaz üreticilerine bir pazar kapısı oluşturdu.
     Kazla Karsın özdeşleştiğine değinen Özyılmaz, emek işi yaptığını belirterek, Oturarak değil, çalışarak bir şeyler yaptım. Patron değil, ben de mutfağımın elemanı oldum. Çalışarak, didinerek 23 yılı tamamladım diye konuştu.
     Özyılmaz, 2 kızının da yanında çalıştığını ifade ederek, Kadının emeğinin paraya dönüşmesi çok güzel. Bu yıl danasını satamayan köylü, kazını fevkalade sattı. Kaz bu yıl çok pahalıydı. 60 liradan başladı. Şimdi orta boy kazlar 80 liraya geldi. Bazı kazlar geliyor, 100 lira isteniyor. Başka seçeneğin yok. Almak zorunda kalıyorsun. Çünkü senin an yemeğin kaz.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kazevi işletmecisi, açtığı dernekle kadınlara umut Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER