Keklikler tarıma destek için doğada

Keklikler tarıma destek için doğada -Adanada, buğdayın kalitesini düşüren süneyle mücadele için doğaya bin keklik bırakıldı


ADANA (A.A) - Adanada, buğdayın kalitesini düşüren süneyle mücadele için doğaya bin keklik salındı.
     Adana Ticaret Borsasının (ATB), Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğüyle işbirliği içinde yürüttüğü "süneyle biyolojik mücadele" çalışmaları kapsamında merkez Sarıçam ilçesine bağlı Kızılkaş köyünde tören düzenlendi.
     Törende buğdayın yetişmesi sırasında kalitesini düşüren sünenin engellenmesi için bin adet keklik Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve diğer ilgililer tarafından doğaya bırakıldı.
     ATB Başkanı Muammer Çalışkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 yıl önce buğday üreticileriyle yaptıkları görüşmelerde sünenin en büyük sorun olarak karşılarına çıktığını söyledi.
     Çukurovada yılda 1,5 milyon tona yakın buğdayın hasat edildiğini, bunun 150-200 bin tonunu ise ovanın ormanla birleştiği kuzey kesimlerde elde edildiğini anlatan Çalışkan, kuzey bölümlerdeki ürünlerin neredeyse tamamının süneden etkilendiğini ifade etti.
     Süneye maruz kalan buğdaydan elde edilen unla ekmek yapılamadığının altını çizen Çalışkan, bunun yüzde 20-30 oranında maddi zarara neden olduğunu vurguladı.
     Çalışkan, sorunla mücadele için son 4 yıldır doğaya keklik ve parazitoit adlı böceği bıraktıklarını belirterek, bu sayede sünenin tamamen bitirildiğini bildirdi.
     Sünenin tekrar çıkmaması için her yıl aynı yöntemi tekrarladıklarını dile getiren Çalışkan, "Bu mücadele tamamen doğal. Hiç zirai ilaç kullanılmadığı için doğaya verilen zarar da engellenmiş oldu" dedi.
     Kekliklerin avcılar tarafından vurulmaması için de avcı birlikleriyle görüştüklerini hatırlatan Çalışkan, İl Jandarma Komutanlığının da kendilerine büyük destek verdiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Keklikler tarıma destek için doğada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER