Kelaynaklar için alınan önlemler işe yaradı

Kelaynaklar için alınan önlemler işe yaradı -Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda koruma altında tutulan ve yöre halkı tarafından bereketin sembolü olarak nitelendirilen kelaynakların sayısı bu yılki doğumlarla 154e ulaştı


ŞANLIURFA (A.A) - Mehmet Güldaş - Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda koruma altında tutulan ve yöre halkı tarafından bereketin sembolü olarak nitelendirilen kelaynakların sayısı bu yılki doğumlarla birlikte 154e ulaştı.
     AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, Birecikteki Kelaynak Üretme İstasyonunda yarı doğal ortamda yaşayıp üreyen kelaynakların sayısı, 1950li yıllarda bölgedeki tarım zararlıları ve sıtmaya karşı yapılan yoğun ilaçlamadan sonra ciddi oranda azaldı.
     Bu nedenle 1973te 23 çifte kadar gerileyen kelaynakların bir kısmı göçten dönmeyince yürütülen çalışmalar kapsamında 1998 yılından itibaren göç dönemi başlangıcında üretme merkezinde kafeslere alınmaya başlandı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar sonucunda kelaynakların yok oluş süreci de durduruldu.
     Yapılan çalışmalar sonucu 2001 yılında 42 olan kelaynakların sayısı giderek arttı. Bu yıl şubat ayının son günlerinde doğaya bırakılan kelaynaklar başarılı bir üreme dönemi geçirdi. Haziran ayında tekrar kafeslere alınan kelaynakların sayıları yeni yavruların dünyaya gelmesiyle 154e ulaştı.
     Bu yıl doğan tüm yavrular, Orman ve Su İşleri Malatya Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çalışanları tarafından halkalanarak kayıt altına alındı.
     Kelaynak Üretme İstasyonu Rehberi Mustafa Çulcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl doğaya salınan kelaynakların başarılı bir üreme dönemi geçirdiğini söyledi.
     Şu anda söz konusu merkezde 154 kelaynak bulunduğunu ve bunların 33ünün bu yıl dünyaya gelen yavrulardan oluştuğunu aktaran Çulcuoğlu, bu konuda önemli bir mesafe alındığını kaydetti.
     Üretme istasyonunda bulunan kelaynakların günde iki kez özel yemlerle beslendiğini ve yeni üreme dönemine hazırlık yaptıklarını dile getiren Çulcuoğlu, Kelaynakların neslinin korunması amacıyla hazırlanan projede gerçekten büyük bir başarı sağlandı. Ümidimiz var, kelaynakların neslinin devam edeceğine inanıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kelaynaklar için alınan önlemler işe yaradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER