Kemik İliği Nakil Merkezi daha çok

Kemik İliği Nakil Merkezi daha çok hastaya umut olacak -Çukurova bölgesindeki tek nakil merkezi konumunda bulunan ve 2 yatakla hizmet veren ÇÜ Tıp Fakültesi Hastanesindeki Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezinde yapılacak 6 ilave y


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Çukurova bölgesindeki tek nakil merkezi konumunda bulunan ve 2 yatakla hizmet veren Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesindeki Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezine ilave olarak yapılacak 6 yatakla daha fazla hastaya nakil imkanı sağlanacak.
     Adananın yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Şanlıurfa, Antakya ve Kilis gibi illere 1992 yılından beri iki yatak kapasitesiyle hizmet veren Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezinde artırılacak yatak sayısı ile yılda 50 hastaya nakil yapılması planlanıyor.
     ÇÜ Pediatrik Kemlik İliği Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Tanyeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik iliği naklinin günümüzde bir çok hastalığın en son ve en önemli tedavi şekli olduğunu söyledi.
     Akdeniz anemisi ve kemoterapiden sonra tedaviye cevap vermeyen lösemilerde kök hücre naklinin çok önemli olduğunu belirten Tanyeli, Bu o kadar önemli bir tedavidir ki bazı hastalarda kesin hayat kurtarıcıdır diye konuştu.
     İstanbuldan sonra Türkiyenin ikinci pediatrik kemik iliği merkezinin 1992 yılında Çukurova Üniversitesinde 2 yatakla faaliyete geçtiğini hatırlatan Tanyeli, şunları kaydetti:
     Uzun yıllar Çukurova yöresinde 2 odayla hizmet vermeye çalıştık. 20 yıllık sürede Türkiyede çok sayıda yerde kök hücre nakil merkezi açılmaya devam etti. Ancak merkezimiz çok fazla gelişme gösteremedi. Daha önceki üniversite yönetimi döneminde başlayan ve şuanda çalışmaları devam eden 6 yataklı bir kemik iliği nakil merkezi var. Bu anlamda 2 ay içerisinde yapımı tamamlanacak olan merkezimize ekleyeceğimiz 6 odayla yatak kapasitemizi 8e çıkaracağız.
     Yeni yapacakları odaların faaliyete geçmesiyle nakil sayısının da aratacağına dikkati çeken Tanyeli, 2 yatakla yılda 8-10 hastaya kemik iliği nakli yaparken, bu sayıyı 50ye çıkaracağız dedi.
    
     -Bölgenin ihtiyacı en az 15-20 yatak
    
     Tanyeli, merkezin yörede 20 milyon civarında vatandaşa hitap ettiğini dile getirerek, bölge için yeterli oda sayısının 15-20 olması gerektiğini söyledi.
     Yatak sayısını da artırmaları gerektiğini bildiren Tanyeli, şöyle devam etti:
     Merkezimiz 20 milyon hastaya hitap ediyor. Yatak sayımızı arttırmamıza rağmen bu merkezimiz için yeterli değil. Bölgenin ihtiyacı en az 15-20 yatak. Bana göre her yıl yaklaşık olarak 150-200 hastaya kemik iliği nakli yapmamız gerekiyor. Nakil olmak isteyen çok fazla hasta var. Bu hastalara yeterli hizmeti veremediğimiz için Ankara, İstanbul ve Antalyaya tedavi olmaya gidiyorlar. Yeni merkezimizle bu sayıyı en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Yeni bir merkez kurmanın çok fazla maliyeti var. Merkezimizi genişletmek ve hastalarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kemik İliği Nakil Merkezi daha çok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER