KKTC Su Temin Projesi

KKTC Su Temin Projesi -KKTC Başbakanı Küçük: -Kuzey Kıbrıs Türk halkı, yalnız değildir, yalnız bırakılmayacaktır. Anadolu halkı hep yanımızda olacaktır -Bu dev yatırımlar, Kıbrıs Türkünün elini çok güçlendirecektir -P


MERSİN (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük, Kuzey Kıbrıs Türk halkının, yalnız olmadığını ve yalnız bırakılmayacağını belirterek, Anadolu halkı hep yanımızda olacaktır dedi.
     Küçük, KKTC Su Temini Projesinin Anamur ilçesindeki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Anamura, Anavatan halkına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür için geldiklerini söyledi.
     Bu projeye Asrın Projesi adının boşuna verilmediğini ifade eden Küçük, kendisinden önceki konuşmacıların projeyle ilgili söylenmesi gereken herşeyi söylediğini, ancak kendisinin de projenin büyüklüğünü gösteren mali boyutuyla ilgili bilgi vermek istediğini kaydetti.
     Küçük, bu dev projenin 1 milyar 117 milyon liralık büyük bir proje olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Projenin 811 milyon liralık bölümü, KKTCye gidecek olan suyun ihale bedelidir. Geriye kalan 300 milyon liralık bedel ise KKTC içerisindeki dağılan ağ içindir. Toplam 1 milyar 117 milyon liradır. KKTC bütçesi 2012 yılı için 3 milyar liradır. Bu rakam KKTCnin bir yıllık bütçesinin yüzde 35i kadardır. Yani bu yatırımın anlamını rakamlarla da ifade etmek gerekmektedir.
    
     -Elektrik projesi için de çalışmalar sürüyor-
    
     Kendisinin de eski bir Devlet Su İşleri (DSİ) çalışanı olduğunu, Nevşehir, Kayseri ve Ürgüpte baraj çalışmalarına katıldığını anlatan Küçük, Kıbrısa döndükten sonra da DSİ ile olan ilişkilerini koparmadığını vurguladı.
     Küçük, Kuzey Kıbrıs halkına hizmetin en iyisini götürmek için uğraştıklarını ve bunun için anavatan Türkiyedeki yetkililerle işbirliği içinde çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Kuzey Kıbrıs Türk halkı, yalnız değildir, yalnız bırakılmayacaktır. Anadolu halkı hep yanımızda olacaktır. Bunu en yetkili ağızdan işitmek bizleri mutlu etmiştir. Sayın Başbakan Yardımcısına bir kez daha teşekkür ederim. Kıbrıs için bugünün hükümeti çok şeyler düşünmektedir. İki hafta önce Ankarada Sayın Başbakan ile sürdürdüğümüz toplantıda, Kıbrıs için öngörülen ve bundan sonra gerçekleşecek büyük yatırımların görüşmelerini ve kararlarını ele aldık. Su projesiyle birlikte eş zamanlı elektrik enerjisinin de ülkemize getirilebilmesi için çalışmalara başlandı. 200 megawattlık elektrik enerjisinin adamıza eş zamanlı olarak ulaştırılabilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Ankara ile en iyi uyumu kuran bir hükümet olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımız Kuzey Kıbrıs Türk halkına ve ekonomisine katkı yapmak içindir. Biz Ankaradaki temaslarımızda yardım istemeye gelmiyoruz. Biz adamıza yatırım yapılması için projelerimizin desteklenmesi için geliyoruz ve her gelişimizde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşlarından en iyi desteği alıyoruz. Bu dev yatırımlar, Kıbrıs Türkünün elini çok güçlendirecektir. Görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde hangi tarafın ekonomik gücü daha fazlaysa o tarafın daha baskın çıkacağı aşikardır. Bu yatırımların ekonomimize sunacağı katkılarla güçlenecek olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti görüşme masasında da elinin daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
     Konuşmaların ardından, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve öteki yetkililer, butona basarak proje kapsamında Anamurda ve KKTCde yaptırılacak tesislerin temelini attı.
     Protokol üyeleri, daha sonra su borularının bulunduğu kumsalda inceleme yaptı. Atalay, bu sırada Eroğluna Sucu bakan diyerek şakalaştı.
    
     -Atalaya sorular-
    
     Bu sırada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bir gazetecinin Bölgedeki diğer ülkelere de su verilebilir mi- şeklindeki sorusu üzerine, Çok uzun mesafeler ne kadar yürür bilmiyorum. Şu anda gündemde olan birşey değil. Ancak Kuzey Kıbrıs için bu uzun yıllardır konuşulmuş, realize edilmiş. Siyasi mesaj açıktır dedi.
     Atalay, Kıbrısın güneyine de su verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine de Tüm bu müzakere süreci biter, orada huzurlu bir ada toplumu istiyoruz. O zaman bu imkanları ortak kullanabilirler. Ama şu anda verilecek anlamında değil. Bazen kriz dönemlerinde, yakın tarihte biliyorsunuz elektrik talep edildi ve talep reddedilmeden verildi. Bunlar insani şeyler. Bunlar her zaman olabilir diye konuştu.
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar-Duygu Can
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber KKTC Su Temin Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER