KOBİDER Genel Başkanı Özgenç:

KOBİDER Genel Başkanı Özgenç: Toptancının perakende mal satması haksız rekabettir


TRABZON (A.A) - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, toptancının perakende mal satmasının haksız rekabet olduğunu savundu.
     Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, piyasalarda yaşanan durağanlığa paralel olarak halkın alım gücünün düşmesi ile bazı toptancı firmaların rekabeti yüzünden işlenmiş altın ürünlerinin satışında önemli ölçüde düşüşler yaşandığını ifade etti.
     Son dönemde artan altın fiyatları nedeniyle satış yapamaz hale gelen kuyumcu esnafının mal aldığı toptancıların aynı fiyattan vatandaşa ürün satmasının sektör temsilcilerinin sıkıntılarını artırdığını öne süren Özgenç, şöyle devam etti:
     Bazı firmalar fabrikalarının kenar bölümünde veya bahçesinde, imal ettikleri ürünlerin elde kalanlarını, modası geçenleri indirimli hatta maliyet fiyatı duyurusuyla tüketiciye satmaktadır. Toptancının perakende mal satması haksız rekabettir. Madem ki farklı nedenlerden dolayı indirime gidiliyor, bunu bayileri ve firmalarından mal alan esnaf müşterilerine uygulamalı, seyyar pazarcı gibi tezgah açılmamalıdır.
     Kuyumculuk sektöründeki perakende esnafının bazı toptancıların yıkıcı ve yok edici rekabeti karşısında yaşamalarının giderek zorlaştığını savunarak, şunları kaydetti:
     Kuyumcu esnafı açısından büyük önem arz eden bu konuyu sektörün temsilcisi olduğu bilinen İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kuyumcular Odasına (İKO) aktarmamıza karşın çözüm noktasında somut anlamda bir gelişme olmamıştır. Yaşanan haksız rekabet karşısında müracaat yapılması halinde Rekabet Kurumunun sorunu çözeceğini tahmin ediyoruz. Perakende Yasasının hala çıkarılmamış olmasından dolayı perakendeci esnafın, toptancılar ve AVMler ile oluşan haksız rekabeti devam etmektedir. KOBİDER olarak yıllardır yasanın çıkması için gayret sarf ediyoruz ve yasanın bir an önce çıkmasını istiyoruz. Yasanın çıkmaması küçük esnafın kan kaybetmesine hatta yok olmasına neden olmaktadır. Her sektörde toptancıların outlet, fabrika satış mağazası veya farklı adlar altında perakende mal satmaları kesinlikle engellenmelidir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber KOBİDER Genel Başkanı Özgenç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER