Kocaelinin atığı paraya dönüşüyor

Kocaelinin atığı paraya dönüşüyor -Kocaelide faaliyet gösteren bir geri dönüşüm firması, kağıt, plastik, cam ve metalleri ayrıştırıp işleyerek ayda bin 250 ton atığı ekonomiye kazandırıyor


KOCAELİ (A.A) - Kocaelide bir geri dönüşüm firması kağıt, plastik, cam ve metal olmak üzere ayda bin 250 ton atığı ekonomiye kazandırıyor.
     Geri dönüşüm firmasının Atık Toplama Müdürü Mustafa Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeler, sanayi kuruluşları ve vatandaşların getirdikleri kağıt, plastik, cam ve metal atıkları depolayarak ayrıştırdıklarını söyledi.
     Atıkların ayrıştırıldıktan sonra sanayi kuruluşlarına ham madde olarak pazarladıklarını ifade eden Güvenç, ayda yaklaşık bin 250 ton atığın ekonomiye kazandırıldığını belirtti.
     Atıklardan sadece gıda ambalajlarında kullanılmadığını dile getiren Güvenç, 2005 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Geri dönüşümün başlangıcı daha eski. Önceden metal geri dönüşümde önemli iken günümüzde plastik daha fazla önem kazandı. Plastik malzemelerin artmasıyla plastik atık miktarı da arttı dedi.
     Güvenç, kağıt ile alüminyumun geri dönüşümünün de önemli olduğunu vurgulayarak, Atıkların toplanmaması, belediyeler için daha büyük problem olacak. Atık depolama alanlarında depolanması daha güç olacak daha geniş alanlara ihtiyaç duyulacak. Belediyeler artık atığını satmak için ihaleler yapıyor. Günümüzde atığın paraya dönüştüğünün farkına varıldı ifadesini kulandı.
     Evsel atıkların ikili olarak toplanabilmesi için çeşitli projeler üretilmek istendiğini anlatan Güvenç, her eve bir mavi, bir de sarı poşetler dağıtılıp birine geri dönüşümü olabilen atıklar diğerine ise geri dönüşmeyen atıkların konulacağını dile getirdi.
     Güvenç, bu yöntemin başarılı olup olmadığını şu anda bilemeyeceğini belirterek, yeniden kazandırdıkları atıkların ülke ekonomisine artı değer sağladığına işaret etti.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelinin atığı paraya dönüşüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER