Konyada kar depolama geleneği devam ediyor

Konyada kar depolama geleneği devam ediyor -Derebucaktaki bin 700 rakımlı Kocadağın zirvesindeki çukura, yaz aylarında içeceklerin soğutulmasında kullanılmak üzere kar depolandı


KONYA (A.A) - Konyanın Derebucak ilçesinde bin 700 rakımlı Kocadağın zirvesindeki Cula Deliğine, yaz aylarında içeceklerin soğutulmasında kullanılmak üzere kar depolandı.
     Antalya sınırındaki Kocadağın zirvesinde bulunan yaklaşık 15-20 metre derinliğe sahip olduğu belirtilen Cura Deliği, her yıl bu aylarda bölgedeki karlar erimeden depo ediliyor.
     Yörede yaşayan her meslek grubundan kişinin katıldığı ve geleneksel hale gelen kar depolama etkinliği, ilçede şenlik havasında gerçekleştirildi.
     Çevresindeki kar yığınlarını çukura doldurabilmek için belinden halat bağlanan kişiler boşluğa inerek, küreklerle çukura doldurulan karları sıkıştırarak depoladı.
     Derebucak Belediye Başkanı Bahattin Özdemir, yaptığı açıklamada, günümüzde yaşatılan geleneğin geçmişte hayvancılıkla uğraşan kişiler tarafından başlatıldığını söyledi.
     Söz konusu kişilerin yaz aylarında yaylalara çıktıklarında su ihtiyacını giderebilmek için böyle bir yöntem geliştirdiklerine dikkati çeken Özdemir, Kış aylarında karı depolayıp, yazın eriterek kendilerinin ve hayvanlarının su ihtiyacını gideriyorlarmış. Biz de bu geleneği devam ettiriyoruz. Karlar, yazın düğün merasimlerinde misafirlere pekmezle karıştırılarak servis ediliyor. İçeceklerde özellikle de hoşaflara katılarak misafirlere ikram ediliyor diye konuştu.
    
    
     Muhabir: Abdulhamit Yaşar / İbrahim Yozoğlu / Metin Bolat
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Konyada kar depolama geleneği devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER