KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Keleş:

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Keleş: -Oda olarak, Kocaelinin bundan sonra sanayiden ziyade turizme yönelmesini düşünüyoruz. Şehir olarak sanayiye doyduk


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Keleş, Kocaeli bundan sonra sanayiden ziyade turizme yönelmesini oda olarak düşünüyoruz. Şehir olarak sanayiye doyduk dedi.
     Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayiden turizme bir yönelim olacağını belirterek, Kocaelide kongre merkezleri ve turizm merkezlerinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
     Yatırımcıları da bu anlamda Kocaeliye davet ettiklerini dile getiren Keleş, Kocaeliye turizm alanında yatırım yapacak olan firmaların kente rahatlıkla gelerek yatırım yapabileceklerini kaydetti.
     Kocaelinin bundan sonra sanayiden ziyade turizme yönelmesini düşündüklerini ifade eden Keleş, Şehir artık sanayiye doydu şeklinde konuştu.
     Keleş, Kocaelinin turizm ve otelcilikte geride kaldığını, bu konuda mesafe alınması gerektiğini vurgulayarak, KOTO olarak ekonomik araştırmalar yaptıklarını ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile beraber doğrudan yatırımlarla ilgili stratejik anlamda projeler ele aldıklarını ifade etti.
     Başlattıkları, Kocaelinin Sektörel Görünümü projesiyle, 15 farklı sektörün belirlendiğini ve bu sektörlerle ilgili aktif katılımcılarla bire bir toplantılar yaptıklarını anlatan Keleş, 10 yıllık stratejik planda bu verilerin kullanılacağı düşünülerek projeyi hazırladıklarını söyledi.
    
     -Vergi gelirlerinin yüzde 93,3ü tahsil edildi
    
     Keleş, istihdam verilerinin istenilen düzeyde olduğuna dikkati çekerek, istihdamla ilgili sigorta ve vergide kayıt dışının ekonomiye kaçmaması adına bir takım sıkıntıların olduğunu belirtti.
     Türkiyede işsizlik konusunun konuşulduğunu vurgulayan Keleş, birçok firma yetkilisinin kalifiye eleman aradığını ancak bulamadığını dile getirdi.
     Kocaelide üretim yapan bazı firmaların genel merkezlerinin İstanbulda olduğunu ifade eden Keleş, bu durumun Kocaelinin vergi gelirlerinde azalmasına neden olduğunu söyledi.
     Keleş, bu üretim sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliğini Kocaelililerin üstlendiğini ancak bu firmaların vergilerini İstanbulda ödediklerini dile getiren Keleş, Bunun düzelmesi için bir takım girişimlerimiz her dönem oluyor. Bir takım çalışmaların olabilmesi içinde Kocaelideki sosyal yaşantı alanlarının geliştirilmesi lazım. İstanbulda oturan insanların, buraya yerleştiği zaman onlara hitap edebilecek mekanların buralarda oluşması gerekli. Kocaelide sosyal mekanlar konusunda eksik konumdayız. Dolayısıyla o firma sahiplerini buraya çekmekte zorlanıyoruz. O firmaların Kocaelide vergilerini yatırmasıyla birlikte bugünkü Kocaelinin vergi oranının 2-3 puan artacağını düşünüyorum dedi.
     Keleş, Kocaelide üretim yapan firmaların ödedikleri vergilerin tahsilat oranlarının en yüksek illerden biri olduğuna dikkati çekerek, Kocaelide 34 milyar liralık bir vergi gelirinin bulunduğunu bunun da yüzde 93,5inin tahsil edildiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Keleş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER