KÖYÇİL Başkanı Ceylan:

KÖYÇİL Başkanı Ceylan: -2 milyon ton ayçiçeği açığı var


ADANA (A.A) - Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, geçen yıl 1 milyon ton ayçiçeği üretilmesine rağmen ihtiyacın karşılanmadığını, 2 milyon ton açık bulunduğunu bildirdi.
     Ceylan, yazılı açıklamasında 2012 sezonunda Türkiyede ayçiçeği üretiminin yaklaşık 1 milyon ton gerçekleştiğini belirterek, Ülkemizde ayçiçek yağı ihracatı da düşünüldüğünde toplam yurt içinde işlenme ihtiyacı yaklaşık 3 milyon tondur. Yani, ülkemiz ayçiçek yağında yüzde 60-65 oranında ithalat yapmaktadır. Bu durum gösteriyor ki; 2 milyon ton ayçiçeği açığı var ifadelerini kullandı.
     İstenilen rakama şu anda anda ulaşmanın mümkün görünmediğini ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
     Çiftçimiz katma değeri yüksek olan ayçiçeği ekebildiği kadar ekmesini öneriyoruz, zira ayçiçek açığımız çok yüksek. Şimdi elbirliği ile yurt içi üretimi artırmaya dönük çalışmalar yapmalıyız. 2012 yılında çıkartılan teşvik yasasında da açıkça vurgulanan konu, ithalata dayalı üretim ve yatırımlarda ithalat yerine yurt içinde üretim yapılması için özel önem atfedilerek teşvik oranları üst seviyelerde belirlenmesiydi.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber KÖYÇİL Başkanı Ceylan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER