Kozan Konakları restore ediliyor

Kozan Konakları restore ediliyor -Kozan Belediyesi Başkanı Özgan: -Tarihi kültürümüze sahip çıkarak, onları gelecek kuşaklara aktarma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz


ADANA (A.A) - Kozandaki tarihi konak ve evlerin bulunduğu Mustafa Kemal Sokakın turizme kazandırılması amacıyla restorasyon çalışması başlatıldı.
     Kozan Belediyesi Başkanı Kazım Özgan, Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, Kozan ve Çevresi Sosyal ve Kültür Vakfı (KOZVAK) Başkanı Duru Çifçi, Adana Valiliği İl Özel İdaresi fonlarından sağlanan kaynakla, belediyece Mustafa Kemal Sokakta başlatılan restorasyon çalışmasını yerinde inceleyerek, çalışmayı gerçekleştiren firmanın yetkilisinden bilgi aldı.
     Özgan, burada yaptığı açıklamada, Kozanın tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması ve eskiyle uyumlu bir hale getirilmesi sağlanana kadar, restorasyon, sokak sağlıklaştırması ve çevre düzenleme çalışmalarının devam edeceğini ifade ederek, bir süre önce paket proje olarak başlayan çalışma kapsamında, Yaverin Konağı ile Aşağı ve Yukarı Çarşıdaki dükkanların restorasyonunun yapıldığını ve Kozan Kalesinde çevre düzenlemesi gerçekleştirildiğini hatırlattı.
     İlçenin tarihi eserleri ve turizm alanında ilerlemesi için sürekli proje hazırladıklarını kaydeden Özgan, şunları kaydetti:
     Tarihi kültürümüze sahip çıkarak onları gelecek kuşaklara aktarma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mustafa Kemal Sokakın sağlıklaştırma çalışması da bunlardan birisi. Kozan bu konuda, Adanada bir lokomotif görevi gören ilçedir. Valiliğimizin desteğiyle, sokak üzerinde bulunan 10 evimizin restorasyonu 741 bin TLye ihale edildi ve çalışmalara başlandı. Kent Konseyi ve KOZVAK da bu projeyi desteklemekte. Çalışma bittiğinde sokak üzerinde çok sayıda güzel konağımız ve eskiyle uyumlu hale getirilmiş evimiz olacak. Belediye olarak biz de bu sokakta bir ev satın aldık. Bu evin restorasyonu tamamlandıktan sonra, ikinci butik otel olarak düzenleyerek, hizmete sunacağız. Yine Valiliğimizin 1 milyon 250 bin TLlik hibe desteği ile Kozan Kalesi surlarının restorasyonu projesi de gerçekleştirilecek.
     Kent Konseyi Başkanı Sezen, ilçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi doku açısından zengin olduğuna dikkati çekerek, ilçedeki tarihi dokunun yapılan çalışmalar ile korunmaya ve ayağa kaldırılmaya çalışıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı karar ile Anavarza Antik Kentinde Adana Müze Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile başlatılacak kazı çalışmasının ise sevindirici olduğunu belirtti.
     Söz konusu projenin bir Adana projesi değil, Türkiye projesi olduğunun altını çizen Sezen, Ülkemizin tamamını ilgilendiren önemli bir çalışma. Bu kazı ile Adana ve Kozanda hizmet sektörü canlanacak. Bu kazı ile ülkemiz ikinci Efese sahip olacak. Kozan, bu arada başlatılan restorasyon çalışmaları ile de boş durmayarak, kültür ve turizm noktasında iyi yol almaya devam ediyor. Bu çalışmaların Adana ve ilçemiz halkına faydası ileride görülecektir dedi.
     KOZVAK Başkanı Çifçi ise Kozanın tarih boyunca yöresinin başkenti olmuş ve içinde halen yaşanılan antik bir şehir olduğunu hatırlatarak, Kozanda iç turizm giderek gelişmekte. Öncelikli hedefimiz, çevre il ve ilçelerden yılda en az 500 bin yerli turisti ilçemizde ağırlamak olmalı. Yapılan bu çalışmalar bu hedefe ulaşmak için yararlı olacaktır diye konuştu.
     Başkan Özgan ve beraberindekiler, daha sonra, restorasyon çalışmasını üstlenen firmanın yetkilisi Zülfikar Tümerden bilgi aldı ve sokak sakinleri ile sohbet etti.
     Sokak sakinleri, yapılan çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, sokağın bir tarafında başlatılan çalışmanın karşı tarafı da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
    
     Muhabir: Volkan Varan/Aycan Demirel
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Kozan Konakları restore ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER