KSO Meclis Toplantısı

KSO Meclis Toplantısı -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Giderlerimizin hızlı artması nedeniyle 2012 yılında bütçe açığı verdik. Bütçe giderlerini kısacak tedbirler alınmalı -2013 yılında beklenen özelleştirme gelirleriyle


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Giderlerimizin hızlı artması nedeniyle 2012 yılında bütçe açığı verdik. Bütçe giderlerini kısacak tedbirler alınmalı. 2013 yılında beklenen özelleştirme gelirleriyle bütçe açığında azalış bekliyoruz
     KSO Meclis Toplantısında konuşan Zeytinoğlu, 2023 hedeflerine ulaşılması için ihracat oranlarının minimum yüzde 12 oranında artması gerektiğine vurgu yaparak, daha önceki yıllarda bu hedeflerin gerçekleştirilebildiğini kaydetti.
     Geçen yılın 11 aylık döneminde ihracat artış oranının yüzde 7, ithalat artış oranının yüzde 1,6 azalma olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, söz konusu oranların cari açığın azalmasına neden olduğunu söyledi.
     Zeytinoğlu, Türkiyenin çevresinde belirsizliklerin yaşandığı ve dünya ekonomisinin yeterince büyümediği bir ortamın oluştuğunu ifade ederek, Türkiyenin geçen yılı telafi edebileceği bir yavaşlama ile tamamladığını bildirdi.
     Geçen yılın bütçe açığının 28,8 milyar lira olduğunu aktaran Zeytinoğlu, Bütçe açığının nedenlerine bakıldığında, 2011 yılında giderler yüzde 6,4, gelirler de yüzde 16,4 artmıştı. Geçen yıl ise yıllık gelirler yüzde 11,7 artmasına rağmen giderler yüzde 14,6 artmış. Dolayısıyla giderlerimizin hızlı artması nedeniyle 2012 yılında bütçe açığı verdik. Bütçe giderlerini kısacak tedbirler alınmalı. Bütçe açığı olmamalı diye düşünüyoruz. 2013 yılında beklenen özelleştirme gelirleriyle bütçe açığında azalış bekliyoruz
    
     -Enflasyon ve Teşvikler-
    
     Zeytinoğlu, enflasyon oranlarının geçen yılı yüzde 6,16lık olumlu bir tablo ile kapattığını belirterek, söz konusu oranın uzunca bir dönemin en düşük değeri olduğunu ifade etti.
     Merkez Bankasının 2013 yılında enflasyon oranını yüzde 5,3 olarak ön gördüğünü hatırlatan Zeytinoğlu, dolaylı vergilerde önemli bir artış yaşanmaması halinde söz konusu enflasyon oranına ulaşılabileceğini kaydetti.
     Zeytinoğlu, Ekonomi Bakanlığının yeni teşvik sitemi kapsamında otomotiv sanayi için bir düzenleme yaptığını dile getirerek, otomotiv ana sanayinde 300 milyon lira ve üzerindeki yatırımların Öncelikli Yatırımlar kapsamına gireceğini söyledi.
     Otomotiv yatırımlarını stratejik sektör olarak görülmesini desteklediklerini ifade eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
     Motor, aktarma organları ve elektronik aksamlarda yapılan yatırımlar, Türkiyenin her bölgesinde 5inci bölgedeki yatırımlarla aynı teşvikleri alacak. Bunu olumlu olarak karşıladık. Çünkü Kocaelide bildiğini gibi birinci bölge. Bu nedenle hiçbir teşvik yok. Otomotiv yatırımlarının da merkezi olduğumuz için ilimize çok ciddi yatırımların geleceğini düşünmüyoruz. Stratejik yatırımlarda yüzde 40lık katma değer alınmasının kalkmasını da bu yatırımları yapılabilir hale getirdiğini düşünüyoruz.
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KSO Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER