Kurban Bayramında su tüketimine dikkat

Kurban Bayramında su tüketimine dikkat -AKÜ Afyon Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Karaca: -Kurban Bayram süresince de günde 2 ile 2,5 litre arası su içmeye özen gösterin


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Mustafa Güngör - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Esen Karaca, Kurban Bayram süresince günde 2 ile 2,5 litre arası su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
     Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlarda şeker ve şekerli besin tüketiminin arttığını, özellikle de Kurban Bayramında normal beslenmeye göre kırmızı et tüketiminde önemli bir artış olduğunu belirtti.
     Sağlıklı yaşamda beslenmenin önemli bir yerinin bulunduğunu ifade eden Karaca, şöyle konuştu:
     Kurban Bayramı sürecinde kurban etinin hazırlanmasından, beslenmeye kadar birçok konuda özenli davranılması gerekir. Etler kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi çeşitli mineraller ve B12, B6, B1, A gibi vitaminlerin de kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de yüksektir, bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Kurbanlıkların, mutlaka veteriner kontrolünden geçmesi ve uygun şartlarda kesilmesi gerekir. Taze etlerin hemen tüketilmemesi gerekir. Buzdolabında 24 saat bekletilmiş etlerin pişirilmesi ve sindirilmesi daha kolay olur. Etleri pişirirken doğru pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yapılmamalıdır.
    
     -Sofralarda et dışındaki besin gruplarına mutlaka yer vermeli-
    
     Karaca, Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan kişiler ile yaşlıların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.
     Her zaman aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini anlatan Karaca, şöyle devam etti:
     Sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. İçerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstra yağ eklenmemeli ve et tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Sofralarda et dışındaki besin gruplarına da mutlaka yer vermeli. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edilmeli. Tek yönlü beslenmek yerine, süt, yoğurt, et, sebze, meyve ve tahılları yeterli ve dengeli miktarlarda almak gerekli. Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Tatlı, şekerleme ve çikolataların tüketimi sınırlı olmalı. Bayram süresince de günde 2 ile 2,5 litre arası su içmeye özen gösterin.
    
     -Çözdürülmüş etleri yeniden dondurulmamalıdır-
    
     Karaca, etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinler olduğunu kaydederek, Etler buzdolabında en fazla 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1 hafta, derin dondurucuda ise en fazla 3 ay saklanabilir. Etler dondurulduktan sonra tekrar çözdürülürken bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluştururlar. Bu nedenle dondurulmuş etleri tüketirken buzdolabında çözdürülmelidir. Kalorifer peteği üzerinde veya açık havada et çözdürmek besin zehirlenmelerine yol açabilir. Çözdürülmüş etleri yeniden dondurulmamalıdır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kurban Bayramında su tüketimine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER