Kuşadasında yumurtadan çıkan Carettalar denizle buluştu

Kuşadasında yumurtadan çıkan Carettalar denizle buluştu -Bu yıl ilk kez Kuşadası sahiline çıkarak yumurtlayan caretta carettaların yavruları yumurtadan çıktı


AYDIN (A.A) - Türkiyede Dalyan başta olmak üzere güney sahillerini üreme sahası olarak kendilerine seçmelerine karşın, bu yıl ilk kez Kuşadası Sahiline de çıkarak yumurta bırakan caretta caretta türü deniz kaplumbağasının yavruları denizle buluştu.
     Karaova mevkisinde, 53 gün önce sahile çıkan caretta caretta türü deniz kaplumbağaları 81 yumurta bırakmıştı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şubesi, Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle aynı sahilde daha güvenli bir bölgeye taşınan 81 yumurtadan yaklaşık 40 civarında yavru çıktı.
     Yumurtadan çıkan yavrular, koruma amaçlı alınan tedbirler sayesinde güvenle denizle buluştu.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yaptığı açıklamada, Kuşadasında ilk kez gerçekleşen olaydan mutluluk duyduklarını ifade etti.
     Müdürlüğe bağlı ekiplerin, yuva yapımından yavruların çıkışına kadar gerekli tüm çalışmaları, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve EKODOSD işbirliğiyle yaptığını ve bunun başarılı sonucunu aldıklarını ifade eden Bayrak, Kuşadasının bundan sonraki yıllarda da caretta carettaların yuva yapacakları bir alan haline gelmesini bekliyoruz dedi.
    
     -20-30 yavrunun daha çıkması bekleniyor-
    
     DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da Dalyanda alışık oldukları, ancak Kuşadasında ilk kez gerçekleşen yavru çıkışını merakla beklediklerini söyledi.
     Kum altında halen 20-30 civarında daha yumurta bulunduğunu tahmin ettiklerini, bunların da ilerleyen günlerde çıkmasını beklediklerini bildiren Kaska, kuluçka süresinin tamamlandığına kanaat getirdikten sonra yuvanın açılarak, yavru çıkmamış yumurtaların inceleneceğini bildirdi.
     EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Kuşadasında ilk kaz gerçekleşen bu olayda kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların sergilediği duyarlılığın sevindirici olduğunu belirtti.
     Bu durumun, önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel benzer olaylar için koruma bilinci altyapısı oluşturduğunu ifade eden Sürücü, Kuşadası sahillerinde doğan bu yavruların, 25-30 yıl sonra tekrar bu sahillere gelerek kendi yavrularının çıkacağı yumurtaları bırakmalarını bekliyoruz dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Uzun / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kuşadasında yumurtadan çıkan Carettalar denizle buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER