Kütahyada KKKA Hastalığıyla mücadele

Kütahyada KKKA Hastalığıyla mücadele -Mayıs ve temmuz aylarında 129 yerleşim biriminde 35 bin 381 büyükbaş ve 78 bin 37 küçükbaş hayvan, kenelere karşı ilaçlandı


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına yol açan kenelerle mücadele kapsamında mayıs ve temmuz aylarında 129 yerleşim biriminde 35 bin 381 büyükbaş ve 78 bin 37 küçükbaş hayvan, kenelere karşı ilaçlandı.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla KKKA Hastalığı nedeniyle gündemi meşgul eden kenelere karşı İl Özel İdaresi desteğiyle başlatılan kene mücadelesinin birinci ve ikinci etap çalışmalarının başarıyla sonuçlandırıldığı bildirildi.
     Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce KKKA Hastalığının taşıyıcısı kenelerle mücadele çerçevesinde İl Özel İdaresi kaynaklarıyla alınan yüzde 1lik flumetrin etken maddeli dökme tarzındaki ilaçlar ve küçükbaş hayvanlar için kullanılan banyo tarzındaki ilaçların, mayıs ve temmuz aylarında il merkezi ve ilçelerde riskli yerleşim alanları belirlenip kenelerin yaşam döngüleri dikkate alınarak iki dönem halinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara hızla uygulandığı duyurulan açıklamada, şöyle denildi:
     Uygulamada, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleri ve tarım danışmalarının da yer aldığı 56 kişilik mücadele ekipleri görev yaptı. Kampanya sonunda ilimizde toplam 129 yerleşim biriminde 35 bin 381 büyükbaş ve 78 bin 37 küçükbaş hayvan, kenelere karşı ilaçlandı. İlaçlamada amaç; KKKA Hastalığının yayılmasında önemli rol oynayan kene yoğunluğunu asgari düzeylere çekerek hem hayvan sağlığını hem de insan sağlığını korumak olarak belirlendi. Kullanılan antiparaziter ilaçlar, hayvanları kenelere karşı korumanın yanında bit ve uyuz etkenleri gibi dış parazitlere karşı da korumaktadır. Böylece hayvanlarda verim kaybına neden olan parazitler etkisiz hale getirilerek ekonomik kayıpların önüne geçilmektedir.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahyada KKKA Hastalığıyla mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER