Kütahya Belediye Başkanı İça:

Kütahya Belediye Başkanı İça: Kendi kaynağını kendi sağlayan bir belediye haline geldik -Kendi kaynaklarımızı artırmanın ötesinde dışarıdan gelen her türlü yatırımcıya da rehber olduk


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, kendi kaynağını kendi sağlayan bir belediye haline geldiklerini bildirdi.
     Kanal Ada canlı yayınlanan ve Fatih Şahin tarafından sunulan Başkanlar programına katılan İça, burada yaptığı konuşmada, yaptıkları işlerde vizyon sahibi olarak sorunlara güncel çözümler değil, gelecek 20-30 yıla, uzun vadeye yayılan birtakım projelerle bütünleşmesini istediklerini söyledi.
     Kütahyada 96 kilometrekarelik belediye sınırları içinde 800den fazla, il genelinde de bin 500ü aşkın tescilli yapı bulunduğunu belirten İça, şöyle devam etti:
     2004 yılında göreve geldiğimizde ilk olarak şehri nasıl yeni ihtiyaçlarla eski dokuyu birleştiririz anlamında bir çalışma yaptık. Bir vizyon ortaya koyduk. Bunun üzerine yakın çevremizdeki 24 köyümüzü mahalle yaptık. Her bir mahallemizin de kendi özelliklerine uygun olarak yerel kalkınma modellerini gerçekleştirdik. Yerel kalkınma için oraların özelliklerine uygun Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projelerini geliştirdik, termal turizm projeleri ürettik. Sanayileşmeyle ilgili organize sanayiler, lojistik merkezleri gibi projeler yaptık. Oradaki hemşehrilerimi mahallelerinde üretken hale getirmek, varoşlarda birikmelerini ve gecekondu şeklinde konutlaşmayı önlemek, bulundukları yerlerde suyunu, kanalizasyonunu, şehir meydanlarını, çocuk parklarını ve kültür merkezlerini yapmaya çalıştık. Böylece bir bütünlük arz etti.
    
     -Hava kirliliği, içme suyu ve tescilli yapı çalışmaları-
    
     İça, önceden Kütahyanın, hava kirliliği, içme suyu kaçak oranının yüzde 72ye ulaşması, tarihi tescilli yapılar olmak üzere 3 temel sorunu bulunduğunu anlattı.
     İlk hamle olarak 850 kilometre içme suyu hattını yenilediklerini ve kaçak oranının yüzde 33e düştüğünü dile getiren İça, şu bilgileri verdi:
     Hava kirliliğiyle mücadele için lisans anlaşmasıyla doğalgaz hatları kuruldu. Sabırla bu çalışmaları bitirdik. Hava kirliliğinde alt sıralara düştük. Doğalgazda şu anda yüzde 70-80lere varan bir kullanım oranı var. Şehrimizin havası tertemiz, pırıl pırıl oldu. Tarihi tescilli eserlerimizle ilgili çok güzel örnekler yaptık. Bununla ilgili olarak Tarihi Kentler Birliğinin tüm toplantılarına bir öğrenci gibi gittim. Yurt içi, yurt dışı deneyimlerimizi de paylaştık ve Kütahyamıza getirdik. Bunlarla ilgili her sene ödül almaya başladık. 2009 yılında, Büyük Bedesten Restorasyonu Kavaflar-Saraçhane Sokaklar Cephe Sağlıklaştırma Uygulaması dolayısıyla Tarihi Kentler Birliği Prof. Dr. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, Kütahya Belediyemizin oldu.
    
     -Çevre odaklı çalışmalar-
    
     İça, halkın beklentilerine öncelik verdiklerini, parklar yaptıklarını ve geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen En Temiz Şehir yarışmasında 3üncü seçildiklerini anımsattı.
     İleri arıtmaya geçen nadir illerden birinin Kütahya olduğuna dikkati çeken İça, şunları kaydetti:
     Katı Atık Birliğini kurduk ve Kütahya ilinde bir bütünlüğü sağladık. Avrupa Birliği (AB) projeleri yaptık. Yüzde 62 hibe desteğiyle projeleri bitirdik. 15,7 milyon avroluk yatırım bitti. Şimdi ise çöpten enerji üretimi için ihalemizi yaptık. Kişi başına düşen yeşil alan 2004 yılında 1,6 metrekareydi, şimdi 10 metrekareyi geçti. Yani şehircilik anlamında 2004ten bu yana büyük başarılar elde edildi.
     225 bin nüfusumuz var. 25 milyon lirayla başladığım bütçe şu anda 147 milyon 500 bin liraya ulaştı. Bunun içindeki öz kaynak oranımız yüzde 53tür. Kendi kaynağını kendi sağlayan bir belediye haline geldik. Kat karşılığı, yap-işlet-devret gibi birçok işimizi de yaptık. Kendi kaynaklarımızı artırmanın ötesinde dışarıdan gelen her türlü yatırımcıya da rehber olduk. Onları hep destekledik. Bununla ilgili olarak belediyeler arasında 2006da Sayın Başbakanımızdan Kaynak Oluşturma Ödülü aldık.
    
     -Doğal soğuk hava depoları ve Yoncalıdaki proje-
    
     İça, çiniciliğin geliştirilmesi amacıyla yeni bir proje başlattıklarını ve gümüş işlemeciliğini yaygınlaştırdıklarını söyledi.
     Endemik ve tıbbi bitkilerle ilgili merkez kurduklarını dile getiren İça, şöyle dedi:
     Kütahya Belediyesi Yer Altı Soğuk Hava Depoları birinci etabını, Çalca Mahallesi sınırları içindeki doğal tüf kayaçtan oluşan arazimiz üzerinde ortalama 5er metre genişlik ve yükseklikte galeriler açarak tamamladık. Depolarda şu an itibariyle patates, portakal ve limon depolanıyor. Yoncalı Kaplıcalarında termal turizm bölgesi projemiz var. Türkiyede 68 teşvik bölgesinden 8i Kütahyadadır. Baraj göllerinde su sporları, teleferik projeleri, golf alanı, yaylalar, yamaç paraşütü gibi termali destekleyen birçok turizm imkanı mevcuttur. El sanatları zengindir. Çini, gümüş, yarı kıymetli süs taşları, ağır elbiseler, Simav halıları gibidir.
     İça, Kentsel Dönüşüm Projesi, Troleybüs ve İstanbul-Antalya Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleri, sosyal belediyecilik alanında yapılan yardımlar hakkında da bilgi verdi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Kütahya Belediye Başkanı İça: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER