Lapsekideki şiddetli yağışlar

Lapsekideki şiddetli yağışlar -Ziraat Odası Başkanı Özdem: "Yöredeki bazı meyve bahçelerinde yüzde 50lere varan kurumalar oluştu"


ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, ilçede son aylarda yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle bazı bahçelerde meyve ağaçlarının kuruduğunu söyledi.
     Özdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezi, belde ve köylerdeki meyve ağaçlarında bu yıl kuvvetli yağışlar yüzünden kurumalar görüldüğünü belirtti.
     İlçe genelinde 2 milyon meyve ağacı bulunduğu bilgisini veren Özdem, "Yöredeki bazı meyve bahçelerinde yüzde 50lere varan kurumalar oluştu. Hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.
     Eski Lapseki Ziraat Odası Başkanı Eyüp Yılmaz da yaklaşık 50 dönüm meyve bahçesi bulunduğunu ve özellikle mart ile nisan aylarındaki kuvvetli yağışların, bahçeleri olumsuz etkilediğini dile getirdi.
     Üreticilerin bazı önlemler alması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Her yıl böyle yağışlar olmuyor ama olduğunda da verim çağındaki ağaçlar kuruyor" ifadesini kullandı.
     Meyve üreticisi Hasan Başak ise 700 meyve ağacının yüzde 10dan fazlasının kuruduğunu anlattı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Engin Gür, bu yıl ilkbahar mevsiminin çok yağışlı geçtiğini ve killi topraklarda dikilen meyve ağaçlarında kurumalar görüldüğünü ifade etti.
     Bundan 3 yıl önce de benzer olayın yaşandığını hatırlatan Gür, "Üreticilerimizi sürekli sırta dikim dediğimiz şekilde fidanlarını ekmeleri konusunda uyarıyoruz. Dünyanın birçok yerinde bu şekilde meyvecilik yapılıyor. Böyle dikim yapılsa zarar bu denli çok olmazdı" değerlendirmesinde bulundu.
     Bu arada, bahçelerindeki meyve ağaçlarında kuruma olan üreticiler, motorlu testere yardımıyla bunları kesiyor.
    
     Muhabir: Ercan Özçetin / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Lapsekideki şiddetli yağışlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER