Liken araştırmasına TÜBİTAK desteği

Liken araştırmasına TÜBİTAK desteği


YOZGAT (A.A) - Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Kocakayanın Türkiye Cladonia Türlerinin Morfo-Anatomik Karekterleri, Multi Lokus Moleküler Sekans Analizleri ve Sekonder Bileşikleri ile Modern Revizyonu adlı bilimsel çalışmasının TÜBİTAKtan destek almaya hak kazandığı bildirildi.
     Kocakaya, yaptığı açıklamada, proje kapsamında, Türkiyede mantarlarla alglerin ortak yaşamasıyla ortaya çıkan yaşam birlikteliği olan liken cinslerinden birisi olan Cladonia türüne bağlı daha önce kaydedilmemiş çok sayıda yeni türü bilim dünyasına kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
     Çalışma kapsamında dünyanın farklı bölgelerinde bulunan cladonia türleri ile Türkiyede tespit edilen türlerin akrabalık derecelerini belirleyeceklerini ifade eden Kocakaya, ayrıca cladonia cinsi üzerinde yaşayan mantarları da tespit edileceklerini belirtti.
     Kocakaya, Cladonia cinsinin dünyadaki uzmanı olan Dr. Teuvo Ahtı projeye danışmanlık yapacak. Cladonia cinsine ait likenleşmiş mantarların dağılımını belirlemek ve türlerin listesini ortaya koyacak mak amacıyla bu proje TÜBİTAK tarafından destek gördü. Bu çalışma sonucunda bilim dünyasına yeni türler kazandırmayı hedefliyoruz dedi.
     Projenin Bozok Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Mustafa Kocakaya, Erciyes Üniversitesinden 1, Anadolu Üniversitesinden 2 araştırma görevlisi ile projeyi yürüteceklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özcan Güney
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Liken araştırmasına TÜBİTAK desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER