Likya Orkidesi koruma altına alınacak

Likya Orkidesi koruma altına alınacak -Dünyada sadece Antalyanın Kaş ilçesinde bulunan bir endemik tür olan Likya Orkidesinin korunması amacıyla Likya Orkidesini Koruma Projesi hazırlandı


ANTALYA (A.A) - Dünyada sadece Antalyanın Kaş ilçesinde bulunan bir endemik tür olan Likya Orkidesinin korunması amacıyla Likya Orkidesini Koruma Projesi hazırlandı.
     Dünyada sadece Kaş ilçesinin Ağulu ve Çukurbağ köyleri arasındaki bir alanda bulunan ve 250 adet kaldığı belirtilen Likya Orkidesinin korunması amacıyla çalışma başlatıldı.
     Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Likya Orkidesini Koruma Projesi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Kaş Kaymakamlığı tarafından da desteklenen projenin saha çalışmaları başladı.
     Koordinatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Denizin yaptığı projede Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Evren Küçükcankurtaran, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Candan Aykurt, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Bölümü Prof. Dr. Mecit Vural, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kara, Antalya Orman Bölge Müdürlüğünden şube müdürleri Ahmet Kısa ve Mustafa Ülküdür, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünden Dr. Mehmet Ali Başaran görev alıyor.
     Yrd. Doç. Dr. Gökhan Deniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Likya Orkidesinin dünyada sadece Antalyanın Kaş ilçesinde yayılış gösteren bir endemik bitki türü olduğunu ve 250 civarında kaldığının tahmin edildiğini söyledi.
     Yürüttükleri projenin önemli aşamalardan birisinin özel koruma alanı oluşturulması olduğunu anlatan Deniz, Yörede giderek artan turizm ve tarım faaliyetleri nedeniyle yapılaşma hızla artıyor. Likya Orkidesinin yumruları salep hammaddesi elde edilmek için sökülüyor, hayvanlar bitkiyi yiyor. Türü gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ağullu ve Çukurbağ köyleri arasında on dönümlük alanda koruma alanı oluşturacağız. Alanda çalışma yapmaya başladık dedi.
     Çalışmalar kapsamında türün yayılışını da inceleyeceklerini anlatan Deniz, kuruyan orkidelerin tohumları alarak Türkiye Tohum Gen Bankasına gönderdiklerini, daha sonra orkidenin popülasyonunun artırılmasına çalışacaklarını kaydetti.
     Deniz, Likya Orkidesinin boyunun 50 santimetreye kadar çıktığını ifade ederek, Bitkiler nisan ayında 7-8 çiçek açıyor. Tohumları ise haziran ayında olgunlaşıyor. Henüz türü belirlenemeyen bir arı türü, orkidelerin döllenmesini sağlıyor. Çalışmamız sırasında bu konuyu da inceleyeceğiz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ahmet Acar
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Likya Orkidesi koruma altına alınacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER