Lise öğrencilerinden online seçim sistemi

Lise öğrencilerinden online seçim sistemi -Kayserideki bir lisede öğrenciler tarafından geliştirilen yazılım, seçimlerin bilgisayar ortamında güvenli bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


KAYSERİ (A.A) - Kayseride lise öğrencileri, seçimlerin bilgisayar ortamında online yapılabilmesine imkan sağlayan yazılım geliştirdi.
     Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen proje sergisi, okulun spor salonunda açıldı.
     Öğrenciler tarafından geliştirilen 25 projenin yer aldığı sergide, bilgisayar bölümü öğrencileri Abdullah Kaçan, Sultan Altuntaş, Bekir Aynihan ve Ülfet Şeyma Altunun öğretmenleri İsmail Köse danışmanlığında geliştirdiği "online seçim sistemi" projesi dikkati çekiyor.
     Sultan Altuntaş, AA muhabirine, sistemi seçimlerin elektronik ortamda en az maliyetle ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla geliştirdiklerini söyledi.
     Sistemi okulun başkanlık seçimlerinde test ettiklerini ifade eden Altuntaş, şöyle devam etti:
     "Gelecekte bütün kimliklerin çipli olması planlanıyor. Bu nedenle biz de üzerinde barkod bulunan öğrenci kimliklerini kullandık. Kimliklerin üzerinde bulunan barkodları okutarak sisteme giriş yapıyoruz. Daha sonra oyumuzu kullanıyoruz. Barkod tekrar okutulduğunda sistem yeniden oy kullanılmasına izin vermiyor. Sonuçları da çok kısa sürede alabiliyoruz. Sistemin yazılımlarını da biz geliştirdik."
     İsmail Köse ise seçmenlerin oy kullandığı bilgisayarın, kayıtların tutulduğu ve sisteme müdahale edebilecek bir ana bilgisayara bağlı olduğunu anlattı.
     Bu sistemin sınavların online yapılabilmesine de imkan sağladığını belirten Köse, projelerinin Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu (E-BİKO) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Bilişim Olimpiyatlarında "yazılım geliştirme" dalında bronz madalya kazandığını sözlerine ekledi.
    
     -LPG sızıntısında sürücüyü uyaran sistem-
    
     Öğrencilerin LPGli araçlarda çıkan yangınlardan esinlenerek geliştirdiği "LPGli araçlarda pasif güvenlik sistemi" de gaz sızıntısı olduğunda sürücüyü uyarıyor.
     Motorlu araç teknolojileri bölümü öğretmeni Ramazan Yıldırım, sistemin gaz kaçağı olduğunda sürücüyü uyararak yangınları ve buna bağlı olarak can kayıplarını önleyeceğini kaydetti.
     Yıldırım, "Üç bölgeye gaz algılayıcı sensör yerleştiriyoruz. Bu sayede gaz kaçağı algıladığında sesle, yazıyla ve ışıkla sürücüyü uyarıyor. Projemizi geliştirerek doğalgazlı otobüslerde kullanımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
     Sergide, "akıllı otopark, otomatik bardak dolum sistemi, otomatik kuş yemleme sistemi, çok uzuvlu taşıyıcı robot, Sumo güreşi robotu ve labirent robotu" gibi projeler yer alıyor.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Lise öğrencilerinden online seçim sistemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER