Lokantacılar Federasyonu Başkanı Yenice:

Lokantacılar Federasyonu Başkanı Yenice: -"Katkı maddelerinin bu kadar yoğun kullanıldığı, atık yağların bu kadar hayatımıza girdiği, sağlıklı beslenmenin en önemli adresi olan bir mutfağın fast fooda yenik düştüğü süreçte dünyanın e


KAYSERİ (A.A) - Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, "Katkı maddelerinin bu kadar yoğun kullanıldığı, atık yağların bu kadar hayatımıza girdiği, sağlıklı beslenmenin en önemli adresi olan bir mutfağın fast fooda yenik düştüğü süreçte dünyanın en genç nüfusuna sahibiz diyemezsiniz" dedi.
     Yenice, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (KESOB) sektör sorunlarına çözüm bulmak amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bürokratik nedenlerle iş yeri açma ruhsatlandırma çalışmalarında yerel yönetimlerin etkili olduğunu, belediyelerin popülist politikalarının gıda terörünün en büyük kaynakları arasında yer aldığını savundu.
     Kaybedilen sağlığın geri kazanılamayacağına dikkati çeken Yenice, "12-13 yaşındaki çocukların kanser hastası olduğu bir sürecin geninde sağlıksız beslenme vardır. Katkı maddelerinin bu kadar yoğun kullanıldığı, atık yağların bu kadar hayatımıza girdiği, sağlıklı beslenmenin en önemli adresi olan bir mutfağın fast fooda yenik düştüğü süreçte dünyanın en genç nüfusuna sahibiz diyemezsiniz. Sağlıklı bir nesil yetiştirmiyorsunuz" diye konuştu.
    
     -"Türk mutfağına sahip çıkmalıyız"-
    
     Türkiyenin Osmanlı gibi 5 bin 500 metrekare mutfağı olan bir yemek kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Yenice, şunları kaydetti:
     "Etin kilosunun 30 liraya satıldığı ülkede siz yarım ekmek arası döneri elli kuruşa ayran ile gencecik çocuklara okulların önünde yediriyorsunuz. 17nci yüzyılda Kayserinin pastırmasından bahseden Evliya Çelebinin kemikleri sızlıyordur. Kendimizi kandırıyoruz. Dünyanın en önemli 3üncü mutfağıyız dediğiniz noktada dünyada bugün rakı ve kebap dışında yokuz. Fransa, sadece mutfağından ve şarabından 100 milyar dolar kazanıyor. Muhteşem Yüzyıl adlı dizide koskoca Osmanlı mutfağı 50 metrekare gösteriliyor. Türk mutfağına sahip çıkmalıyız. 6 bin yemeğe sahip olan Türk mutfağında 4 bin yemeğin kaybolmuş olduğunu görürsünüz."
     Esnafın sorunlarını dinleyen Yenice, yardım amacıyla şehirlerin pek çok yerinde kermesler düzenlendiğini, bu etkinliklerin esnafa zarar verdiğini ileri sürdü.
     Yenice, şöyle devam etti:
     "Ankarada reklam panolarında IMFye olan borcundan dolayı Başbakana teşekkür eden ilanlar var. Biz de Başbakanımıza teşekkür ediyoruz, bu yalanın arkasına sığınan siyasi yapıdan bizleri IMFye borç veren bir konuma getirdi. Peki kentlerimizdeki duygu sömürüsü yaparak, Filistine, Suriyeye kermeslerle mi yardım edeceğiz- Bu çadırlarlar bir kandırmacıdır. Esnafa astronomik rakamlarda cezalar yazılan bir süreçte sokaklarda hiç bir hijyen kuralına uymayan, nerede yapıldığı belli olmayan yiyecekler satılıyor."
     Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, KESOB Başkanı Mustafa Alan, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse ile esnaf katıldı.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Lokantacılar Federasyonu Başkanı Yenice: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER