Maganda kurşununa karşı topyekün mücadele

Maganda kurşununa karşı topyekün mücadele -Ruhsatsız tabancadan çıkan kurşunla 2,5 yaşındaki torunu Ali Stairi kaybeden Avukat Tuncer Eşsizhan, şimdi de yılbaşı kutlaması sırasında ensesinden silahla yaralanan Arif için mücadele e


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Ruhsatsız tabancadan çıkan kurşunla 2,5 yaşındaki torunu Ali Stairi kaybeden ve Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformunu kuran Avukat Tuncer Eşsizhan, şimdi de 2013 yılbaşı kutlaması sırasında ensesinden silahla yaralanan 11 yaşındaki Arif için mücadele etmeye hazırlanıyor.
     Karşıyakada torunu Ali Stairin fotoğrafıyla donatılmış evinde AA muhabiriyle görüşen Eşsizhan (66), kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğünü, yine de ölene kadar bireysel silahlanmaya karşı çalışacağını belirtti.
     Mücadelesinin 2003 yılının bir yaz akşamı Foçadaki bir kafeteryada başladığını ifade eden Tuncer Eşsizhan, şunları anlattı:
     2,5 yaşındaki Ali Stair, annesi, ailesi ile bir süre oynadıktan sonra yorulup uykuya daldı. O arabasında uyurken, etrafta yüksek sesle konuşmalar, bağırışlar duyuluyor. Ali Stairin ailesi de ortamın gerginleştiğini hissedip ortamdan uzaklaşmak istiyor. Ancak yan masada bağıran kişi onlardan önce davranıyor. Silahını ateşliyor. Kurşunlardan biri hasmına, diğeri de 2,5 yaşında her şeyden habersiz uyuyan Ali Staire saplanıyor. O saatte biz de Türkiyenin silah adı verilen yalın gerçeği ile karşılaşıyoruz.
    
     -Arifin ailesi bu işin peşini bırakmasın-
    
     Türkiyede silahlanmanın kolay olduğunu savunan Tuncer Eşsizhan, silah taşımanın suç olduğunu, buna karşın cezaların hafifolduğunu iddia etti.
     Hukukçu olduğu için yasalardaki boşlukları iyice anladığını ve sistemdeki zayıflığı fark ettiğini dile getiren Eşsizhan, Ali Stairden önce de maganda kurşunuyla ölenlerin bulunduğunu, bu olayların Ali Stairden sonra da devam ettiğini anlattı.
     Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformunu da başka insanların aynı acıyı çekmemesi için kurduklarını vurgulayan Tuncer Eşsizhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     O gün Ali Staire denk gelen kurşun, daha sonra Karabağlarda bir parkta oynayan 6 yaşındaki Umuta, sonra başka çocuklara, en son da Bornovada havai fişek gösterisini izleyen 11 yaşındaki Arif Dallıya geldi.
     Biz Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformunu insancıl bir hareket olarak benimsedik. Ben bu acıyı ailemle yaşadım, nasıl bir acı olduğunu biliyorum. Ali Stairin ailesi, Umutun ailesi biliyor. Başkaları bilsin istemiyoruz. Vurulanlar aslında vuranların değil, sistemin kurbanı.
     Arifin ailesinin de sabırlı olmasını isteyen Eşsizhan, Arifin ailesi bu işin peşini bırakmasın, acılarını gizlemesin, çektikleri acıyı anlatsın ve hesabını da yetkililerden sorsun diye konuştu.
     Tuncer Eşsizhan, kalp doktorunun stresli bir yaşamı yasaklamasına karşın, Arifin ailesinin yanında mücadele etmeyi sürdüreceğini dile getirdi.
    
     -Silahın amacı öldürmek-
    
     Silahın, örf ve adet ile ilgisinin bulunmadığını, var oluş amacının insanları öldürmek olduğunu söyleyen Tuncer Eşsizhan, Amerikadaki bir katliamdan sonra insanların kitleler halinde silahlarını terk ettiğini, aynı terk edişin Türkiyede de yaşanması gerektiğini savundu.
     Türkiyede 2 milyonu ruhsatlı, toplam 10 milyon silah olduğunu dile getiren Tuncer Eşsizhan, çocukların aydınlık geleceği görebilmesi için bireysel silahlanmaya karşı yasal önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
     Ali Stair, Umut ve Arifin İzmirde vurulmasının tesadüf olduğunu, Türkiyenin her yerinde serseri kurşunlarla ölen insanların olduğunu belirtti.
     Tuncer Eşsizhan, Türkiyede yılda 4 bin kişinin silah nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.
    
     -Son vurulan Arif olmuştu-
    
     Bornovada inşaat işçisi Şerafettin Dallı, eşi Yıldız Dallı ve oğulları Arif (11) ile gittikleri evde havai fişek gösterisini izlemek üzere çatı katına çıkmış bu sırada nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla ensesinden vurulmuş ve Ege Üniversitesi Yoğun Bakım Servisinde tedavi altına alınmıştı.
    
     Yayıncı:Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Maganda kurşununa karşı topyekün mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER