Makedonya heyeti Karamanda

Makedonya heyeti Karamanda -Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu: Karaman Balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanıdır


KARAMAN (A.A) - Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Balkanlarda yaşayan Türklerin yüzyıllar önce Karamandan göç ederek Balkanlara yerleştiklerini ve Balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanının Karaman olduğunu söyledi.
     Bir süredir Türkiyede bulunan akademisyen, iş adamı ve diplomatlardan oluşan Makedonyaheyet, Karamana geldi. Önce Karaman Valisi Murat Kocayı makamında ziyaret eden heyet, sonrasında Karaman Belediyesine geçti.
     Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada bir çok kez Makedonyaya gittiğini, Makedonya halkını çok iyi tanıdığını ifade etti.
     Karamanda bu heyeti görmekten, ağırlamaktan çok mutlu olduğunu belirten Uğurlu, şunları kaydetti:
     İnşallah bugünden sonra bu ziyaretler ve dostluk artarak devam edecek. Karaman mütevazi bir Anadolu kenti. Karaman, nüfus ve yüz ölçümü olarak orta ölçekli bir kent olmasına rağmen, ekonomik sıralamada Türkiyede 15ncisi... İşsizlik oranı sıfır. Özelliği olan bir il. Sosyolojisi, ekonomisi, kültürü ile özel bir kent. Karaman herhangi bir yer değil. Balkanlarda yaşayan Türkler yüzyıllar önce Karamandan göç ederek Balkanlara yerleşmişler. Balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanı Karaman... Karamanda sizin atalarınızın bıraktığı çok derin izler var. Biz onları muhafaza etmeye çalışıyoruz. Sizlerin atalarınızın hatıralarınızı canlı tutmaya çalışıyoruz. Sizin atalarınızdan önce yaşanmış, Hristiyanlık için önemli yerler var. Biz her yıl dil bayramında Makedonyadan 40 aileyi Karamana getirir, ağırlarız. Ata topraklarına ayak bastırırız. Kendi imkanlarımızla gönüllerini hoş tutmaya çalışırız. Bu sene bu uygulamanın 4ncüsünü yapacağız. Mükemmel Türkçe konuşurlar. Karaman Türkçesi konuşurlar. Burada onları göz yaşları arasında kabul ederiz.
     AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan da yaklaşık 1 ay önce Makedonyada olduğuna vurgu yaparak, Gezme fırsatı buldum. Hatıralarımda devamlı kalacak anılarım oldu. Buralar sizlerin ata toprakları. İlişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Karşılıklı iş birliklerine girmeliyiz. Daha somut adımlar atmalıyız. İş birliği yapacağımız konuları değerlendirmemiz lazım. Karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi lazım. Bu sayede birbirimizi daha iyi tanıyıp kaynaşabiliriz. Bu son derece önemli diye konuştu.
     AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise Türkçenin başkentinde Makedon heyetini görmekten mutlu olduğunu belirtti.
     Heyet adına konuşan Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi Başkan Yardımcısı Numan Aruç, bu yıl Allahın Türkiyeye gelmeyi nasip ettiğini ve çok heyecanlı olduğunun altını çizerek, Genç bir ekiple buraya geldik. Bürokraside, bilimde çalışan, iş adamlarından oluşan 20 kişilik bir ekip. Çeşitli programlara katıldık. Biz oranın Müslümanlarından, Türklerindeniz. Çanakkalede şehitlikleri, Konyada Mevlanayı ziyaret ettik. Karamanda bulunmak bir şereftir. Allah bu vatana millete zeval göstermesin diye konuştu.
     Başkan Uğurlu, daha sonra heyettekilere Karaman ile ilgili hediyeler verdi. Ziyarette Karaman Valisi Murat Koca ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da hazır bulundu.
     Heyet, ziyarettin ardından tarihi yerleri gezerek Karamandan ayrıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Makedonya heyeti Karamanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER